18. maj 2024 16:58

Jorgos Lantimos na Filmskom festivalu u Kanu: Svet je čudniji od mojih filmova

Izvor: TANJUG

podeli vest

Jorgos Lantimos na Filmskom festivalu u Kanu: Svet je čudniji od mojih filmova

Foto: Photo by Invision/AP/Daniel Cole

KAN - Reditelj Jorgos Lantimos, koji je prisutan na Filmskom festivalu u Kanu sa svojim drugim dugometražnim filmom "Vrste ljubaznosti", u kojem igra američka glumica Ema Stoun, rekao je da su njegovi često mračno-smešni filmovi manje čudni od onoga što se dešava u svetu.

Lantimos je stekao ime apsurdnim crnim komedijama kao što je "Jastog", gde se samci transformišu ako ne nađu partnera i "Jadna stvorenja" inspirisana Frankenštajnom, preneo je Rojters.

Njegov novi film nije izuzetak.

"Vrste ljubaznosti" je film ispričan u tri dela, sa različitim pričama, ali istim akterima i temama, uključujući paranoju, dinamiku moći u odnosima i prag nasilja.

"Zar ne mislite da nešto nije u redu sa svetom? Verovatno više od filmova koje snimamo", rekao je danas Lantimos na konferenciji za novinare, dan nakon premijere filma.

Kritičari su generalno bili naklonjeni filmu - "Varajati" ga je nazvao "neverovatnom izmišljotinom koja će u jednakoj meri zbuniti i oduševiti", dok ga je "Gardijan" opisao kao "makabarni, apsurdistički triptih" i dao mu četiri od pet zvezdica.

Film je inspirisan Kaligulom, ekscentričnim trećim vladarom Rimskog carstva i idejom da jedan čovek ima potpunu kontrolu nad drugim, rekao je Lantimos.

"Vrste ljubaznosti" je treći put da Stoun i Lantimos sarađuju nakon kraljevske drame "Miljenica" i "Jadna stvorenja".