23. maj 2024 13:27

Filmski festival Španski metar od 29. maja do 10. juna u Beogradu i Novom Sadu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Filmski festival Španski metar od 29. maja  do 10. juna u Beogradu i Novom Sadu

Foto: PROMO

BEOGRAD - Filmski festival "Španski metar", u organizaciji Instituta Servantes, prikazaće 12 filmova iz zemalja španskog govornog područja od 29. maja do 10. juna u Beogradu i Novom Sadu, najavili su danas organizatori.

Festival će svečano otvoriti srpska premijera filma "Mesto za stolom” rediteljke Anheles Gonzales Sinde 29. maja (19:00) u Dvorani Kulturnog centra Beograda, najavljeno je u saopštenju.

Kako je najavljeno, na programu 16. "Španskog metra" u DKC-u je 30. maja (19:00) peruanski "I u najboljim porodicama” Havijera Fuentes-Leona, kao i "Kineskinje” Aranće Ećevarije (21:00).

"Španski metar" donosi 31. marta (17:00) je izbor kratkometražnih španskih filmova "Radost i ole”, "Iznervirana” i "Urušavanje”, koji su deo ciklusa "Ženski ugao" i prikazuju osvrt rediteljki na položaj žena u savremenom društvu.

Iste večeri su (19:00) meksička drama "Sol u potrazi” Klaudije Sent-Lus i (21:00) kolumbijski film "Majka” Diohenesa Kuevasa, najavljeno je u saopštenju.

Institut Servantes je najavio za 1. jun (17:00) argentinski film "Hesus Lopes” reditelja Maksimilijana Šonfelda, ekvadorsku komediju "Neprilagođena si ili se praviš” (19:0) Orlanda Erere, a od 21:00 je španski film "Kroz ključaonicu” Feliksa Viskareta.

Kako je najavljeno, 2. juna je projekcija dokumentarnog filma "Poseta i tajni vrt” Irene M. Borego, koji govori o zaboravljenoj umetnici Isabel Santalo, a slede (19:00) španska komedija "Postala sam viralna”, reditelja Horhea Koira i drama "Devojke su dobro” (21:00) rediteljke Itsaso Arana.

Čileanski film "Fantomski projekat” reditelja Roberta Doveriisa biće prikazan 3. juna (19:00), a festival zatvara (21:00) kubanska komedija "AM/PM” Alehandra Hila.

"U okviru pratećeg programa, publika biće u prilici da pogleda neke od kultnih španskih ostvarenja u okviru ciklusa posvećenog Huanu Marineu, aktuelnom dobitniku počasne nagrade Goja. Četiri filma na kojima je Marine radio biće besplatno dostupna putem Vimeo kanala Instituta Servantes", navedeno je u saopštenju.

Kako je najavljeno, ostvarenja iz glavnog programa biće prikazani od 4. do 10. juna u Kulturnom centru Novog Sada.

"Španski metar" organizuje Institut Servantes, u saradnji sa ambasadama Španije, Argentine, Meksika i Kube, kao i ambasadama Ekvadora, Kolumbije i Perua u Mađarskoj, i ambasadom Čilea u Grčkoj.