6. februar 2023 18:00

Izdavačkoj kući Pčelica uručena nagrada za "Priču o jednoj neposlušnoj nozi"

Izvor: TANJUG

podeli vest

Izdavačkoj kući Pčelica uručena nagrada za "Priču o jednoj neposlušnoj nozi"

Foto: PROMO

BEOGRAD - "Priča o jednoj neposlušnoj nozi" Duška Radovića u izdanju izdavačke kuće Pčelica osvojila je još jednu nagradu za ilustraciju i dizajn, ovog puta nagradu "Isailo A. Petrović" koju dodeljuje Gradska biblioteka Vladislav Petković Dis iz Čačka.

Ilustrator Tihomir Čelanović nagradu za ilustraciju ove knjige koju je Pčelica objavila u čast 100 godina od rođenja Dušana Radovića, dobio je i od Udruženja likovnih umetnika i dizajnera Srbije.

Nagrada Isailo A. Petrović dodeljuje se 24 godine u okviru manifestacije "Štampana reč", a koja je vid podrške čačanskim izdavačima, autorima i dizajnerima.

"U želji da se vrednuje i podstakne rad u oblasti izdavaštva zaslužnim pojedincima dodelju se i nagrade Isailo A. Petrović i Danica Marković, a ove godine navršava se 125 godina od osnivanja prve čačanske štamparije u vlasništvu knjižara Isaila A. Petrovića", naveli su iz Pčelice.

Nagrada koja nosi ime Petrovića dodeljuje se u oblasti ilustracije, kao i dizajna i grafičkog oblikovanja književnog dela.

Ove godine nagrada je dodeljena ilustratoru Tihomiru Čelanoviću i dizajneru Matiji Blagojeviću za opremu knjige "Priča o jednoj neposlušnoj nozi" Dušana Radovića.

Nagrada Danica Marković, koja nosi ime čačanske pesnikinje, dodeljuje se za Knjigu godine čačanskog izdavaštva, a ove godine pripala je Danici Otašević, koja je priredila knjigu „Pupin, Tesla i američki Srbi: iz dijaspore i crkve u Americi”, na osnovu pisane zaostavštine Čačanina Radoja Jankovića.

Otašević je kao direktor čačanske biblioteke osnivač te nagrade.