17. mart 2023 16:25

Gojko Božović: Dubravku Ugrešić pamtićemo po njenim pričama, romanima i esejima...

Izvor: TANJUG

podeli vest

Gojko Božović: Dubravku Ugrešić pamtićemo po njenim pričama, romanima i esejima...

Foto: Shutterstock.com/Yulia Grigoryeva, ilustracija

BEOGRAD - Dubravku Ugrešić pamtićemo po njenim izuzetnim pričama, romanima i esejima, i po njenom izuzetnom poznavanju ruske avangarde, rekao je Tanjugu Gojko Božović pesnik, esejista i osnivač izdavačke kuće "Arhipelag" povodom smrti cenjene hrvatske spisateljice.

Kako je Božović naglasio "pamtićemo je i po tome da je bila prva žena koja je dobila NIN-ovu nagradu za roman godine".

"Pamtićemo je i po tome što je bila književnica sa stavom i kada je reč o književnosti koju piše i koju čita, s kojom je živela i mislila, i za koju je živela i mislila. Ali je bila književnica sa stavom i o kulturnim, društvenim, političkim pitanjima. Čovek se nije morao uvek slagati s njenim stavovima, ali je uvek morao ceniti njenu doslednost, njen postojan glas iznad svih zapenjenih besova svakodnevice, njena jasna i razgovetno izgovorena uverenja, njenu spremnost da plaća cenu svojih stavova i u boljim i u gorim vremenima" rekao je Božović.

Potom je citirao Dubravku Ugrešić koja je negde u ovo vreme prošle godine kazala "knjige su danas punkt socijalizacije, a ne više intiman susret između autora i njegova čitaoca", definišući uobičajeno precizno našu epohu.

"Poetički i intelektualno formirana u vreme kada je književnost bila važna, a od pisca se očekivalo da ne teče samo književnu karijeru već i da razmišlja o društvu u kome književnost nastaje, Dubravka Ugrešić je i sama doprinela tom značaju književnosti u njenom vremenu i mnoge čitaoce utvrdila u uverenju da književnost odista jeste važna. Raskrinkavajući u esejima kulturu laži, stereotipa i zabrana, Dubravka Ugrešić je u svojim romanima oblikovala inovativne susrete s neskrivenom stvarnošću u kojima se mešaju duh avangarde i jezik zanimljive u provokativne priče, slika epohe i duboko lična priča o čoveku pored licem nove i najnovije istorije, raznoliki svet modernog doba s malim kamernim epizodama vanredne upečatljivosti, uzbudljivi humor i precizno slikanje stanja stvari" rekao je Božović.