2. maj 2023 12:39

Otvorena prva biblioteka knjiga na ukrajinskom jeziku u Beogradu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Otvorena prva biblioteka knjiga na ukrajinskom jeziku u Beogradu

Foto: Shutterstock.com/Triff, ilustracija

BEOGRAD - Prva biblioteka knjiga na ukrajinskom jeziku otvorena je u nedelju, 30. aprila u KROKODIL-ovom centru u Beogradu, objavio je osnivač ovog udruženjama, književnik Vladimir Arsenijević na društvenim mrežama.

Pisac je podsetio da je su u martu ove godine grupa od osam izdavačkih kuća i Udruženje KROKODIL zajedničkim snagama pokrenuli inicijativu nabavke knjiga na ukrajinskom jeziku koje su prvenstveno namenjene rastućoj ukrajinskoj zajednici u našoj zemlji.

"Namera ove inicijative bila je i jeste da se ljudima koji su izbegli od ratnih razaranja omogući da se u izbeglištvu makar donekle osećaju kao kod kuće i da, uprkos svim okolnostima, mogu i u rasejanju da vode normalan život nalik onom koji su ostavili iza sebe", zapisao je Arsenijević na zvaničnoj Facebook stranici.

Izdavači koji su omogućili otvaranje prve biblioteke knjiga na ukrajinskom jeziku, koja je u nedelju u potpunosti postavljena u KROKODIL-u su: "Blum",

"Booka", "Finesa", "Geopoetika", "Heliks", "Štrik", "Treći trg" i "Urban Reads".

Kako je otkrio Vladimir Arsenijević, oko 400 knjiga za decu i odrasle otkupljeno je od distributivnog centra koji je formiran u Kijevu tokom rata, upravo za potrebe rastuće ukrajinske dijaspore, tako da sva ta dela mogu biti svakog trenutka na raspolaganju čitaocima iz Ukrajine u Beogradu.

Početkom marta ovaj kontingent knjiga bio je otpremljen u Srbiju u okviru humanitarne akcije i putovanja delegacije KROKODILa u Ukrajinu, naglasio je Arsenijević na zvaničnoj Facebook stranici.