6. oktobar 2023 21:42

Beogradski osnovci izabrali najbolje dečje knjige

Izvor: TANJUG

podeli vest

Beogradski osnovci izabrali najbolje dečje knjige

Foto: Shutterstock.com/Yulia Grigoryeva, ilustracija

BEOGRAD - Veliki dečji žiri, sastavljen od beogradskih osnovaca za najbolje dečje knjige, za mlađi i stariji uzrast, proglasio je dela "Arči pas koji voli knjige" i "Masamba lutalica" čiji su autori Goran Marković i Gordana Maletić, saopštili su organizatori nagrade "Dositejevo pero" koja se dodeljuje 26. put.

Žiri sastavljen od 123 đaka odlučivao je između 39 knjiga domaćih autora objavljenih 2022. godine - 15 ih je bilo za mlađi, a 24 za stariji uzrast.

Druga nagrada "Dositejevo pero" za mlađi uzrast, kako je rečeno Tanjugu, pripala je Oliveru Jankoviću za "Zagonetni slučajevi inspektora tražića". Treću nagradu, zbog istog broja glasova, osvojili su Milena Severović i Duško Domanović za knjige "Maslačkova medicina" i "Na vrh dima iz dimnjaka".

Najviše glasova dečjeg žirija starijeg uzrasta, posle pobedničke čiji je autor Maletić, a kojoj je prva nagrada "Dositejvo pero" pripala više puta do sada, dobila je knjiga "Bokvica" Milanke Stankić. Treću nagradu deli pet knjiga - "Superheroj iz mog komšiluka" Nikolete Novak, "Čuda božja" Aleksandra Miljevića, "Kako sam zavolela svoje ime", Sonje Vukomanović, "Legende o tajanstvenoj Srbiji" Tatjane Kovačev i "Zelenbabini darovi 3 – Novčić Sudbine" Ivane Nešić.

Za nešto više od četvrt veka, od kada su deca dobila priliku da se izjašnjavaju o za njih napisanim knjigama, za najbolje više puta deca su proglasila još samo dela koja su napisali Gradimir Stojković, Slobodan Stanišić, Jasminka Petrović, Uroš Petrović, Silvija Otašević i Vesna Vidojević Gajović.

Nagradu "Dositejevo pero" pokrenuli su 1997. godine biblioteka Grada Beograda i organizacije "Prijatelji dece" opština Voždovac i Zemun prema Konvenciji UN o pravima deteta da izraze mišljenje o delima napisana za njih, a na inicijativu pisca Božidara Peševa.

Organizatori su izrazili žaljenje što je ovogodišnji žiri bio manje brojan u odnosu na ranije godine, kada je u donošenju odluke o najboljim knjigama učestvovalo i 300 dece.

Nagrade dečje kritike "Dositejevo pero" za najbolje knjige u 2022. piscima će biti uručene 12. oktobra u 12.00 u zgradi Opštine Voždovac.

Pobedničke knjige izdanja su "Pčelice" i "Kreatvinog centra" - izdavača čijim knjigama je ove godine pripalo šest nagrada.

Četiri nagrađene knjige izdanje su Pčelice iz koje navode da za njih ova prva nagrada ima posebnu emotivnu simboliku.