3. novembar 2023 06:32

Otvorena izložba "Velikani srpske arhitekture" u Biblioteci grada Beograda

Izvor: TANJUG

podeli vest

Otvorena izložba "Velikani srpske arhitekture" u Biblioteci grada Beograda

Foto: Shutterstock.com/BingHao bingtravelbunny, ilustracija

BEOGRAD - Izložba „Velikani srpske arhitekture“ Asocijacije srpskih arhitekata otvorena je u Biblioteci grada Beograda (BGB).

Otvaranje sadržajne postavke u Pozajmnom odeljenju BGB sinoć je pratilo predavanje u Rimskoj dvorani.

Na tom obimnom predavanju o delu predstavljenih velikana srpske arhitekture govorili su poznati arhitekti Slobodan Maldini, zastupnik Asocijacije srpskih arhitekata i priređivač izložbe, dr Petar Arsić, akademik Branislav Mitrović, Siniša Temerinski i istoričar umetnosti Marko Stojanović.

Novi projekat otvoren sinoć pripada nizu godišnjih izložbi nazvanih „Velikani srpske arhitekture - Arhitektura i život - da mrtve živim sačuvamo“ koji je pokrenuo inok Simeon, zamonašeni arhitekta Slobodan Dragović.

On je to učinio u želji da sačuva od zaborava dela poznatih preminulih srpskih kolega, pripadnika generacije aktivne sredinom i krajem 20. veka.

U prostoru Biblioteke grada Beograda posetioci na otvaranju imali su priliku da se upoznaju sa najznačajnijim arhitektonskim ostvarenjima autora koji su na domaćem terenu i u inostranstvu ostavili dubok trag.

Na izložbi su predstavljeni crteži, projekti, knjige, slike i drugi foto-dokumentacioni materijal poznatih nosilaca razvoja graditeljskih koncepata u Srbiji.

Izložbu su podržali Biblioteka grada Beograda i Sekretarijat za kulturu Grada Beograda, a postavka će trajati 30 dana.