29. februar 2024 23:14

Volfgang Petrič: Knjiga je poruka za građane Srbije - morate da postanete deo EU

Izvor: TANJUG

podeli vest

Volfgang Petrič: Knjiga je poruka za građane Srbije - morate da postanete deo EU

Foto: TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ

BEOGRAD - Austrijski diplomata, bivši izaslanik EU za Kosovo Volfgang Petrič promovisao je večeras u Beogradu srpsko izdanje knjige "Smena epoha – Naš digitalno-autoritarni vek" koja pruža uvid u globalne političke scenarije i samouvereno ocrtava sliku nadolazećeg svetskog poretka.

Petrič je poručio da specijalno dopunjenim srpskim izdanjem, građanima Srbije želi da kaže da postoji mnogo više od kosovskog pitanja - brojne mogućnosti i da bi Srbija, koja je bez obzira na raspad Jugoslavije, najveća i najvažnija zemlja u regionu, ako bi se fokusirala na njih bila dominantna.

"Vaša dobrobit ne zavisi toliko mnogo od Kosova, znam da je to za vas emotivno i istorjsko pitanje i to poštujem, ali smatram da Srbija mora da pogleda dalje. Srbija mora da postane deo EU", rekao je Petrič na promociji knjige na kojoj su govorili i ambasadori Austrije i Sad Kristijan Ebner i Kristofer Hil koji je podsetio da je sa Petričem proveo "mnogo teškog vremena“ tokom pregovora o Kosovu pre 25 godina.

Srbija je, kako kaže uprkos situaciji i raspadu SFRJ, najveća i najvažnjia zemlja u regionu i jednom će, kada pitanje Kosova bude rešeno i zemlja bude potpuno fokusirana na potencijale i snage, postati dominantan deo regiona, srećom u mudrom i ekonomskom smislu te reči, kazao je Petrič.

"Postoji mnogo više od kosovskog pitanja, iako znam da je Kosovo za građane Srbije veoma važno, ono im je na srcu, ali je važno da se nađe fer rešenje koje će mnogo pomoći Srbima na severu Kosova i onima južno da imaju bolji život", rekao je Petrič u Klubu privrednika u zdanju u kom je radio tokom službe u Beogradu.

Srbija bi onda mogla da se stvarno fokusira na veoma važno pitanje bržeg kretanja ka EU, kazao je on i izrazio uverenje da Srbija može enormno da doprinese i igra važnu i korisnu uglogu u EU sa svojim talentima, potencijalima, ekonomjom i dinamikom.

Prema njegovim rečima, u takvoj situaciji to ne bi bila samo priča o tome da Srbija pita kada će konačno postati članica EU, već bi EU bila srećna da Srbija može da uloži svoje pune potencijale u zajedničku izgradnju jače EU.

Bivši izaslanik EU za Kosovo navodi, da je važno gledati o u izazove i opasnosti i prilike koje dolaze, jer dok smo fokusirani na jedno možemo propustiti mnogo.

Knjigom "Smena epoha – Naš digitalno-autoritarni vek" Petrič takođe poručuje da se budućnost može oblikovati ali da se mora reagovati na vreme kako bi buduće genracije mogle da žive u miru i blagostanju.

Diplomata, autor brojnih knjiga, i bivši visoki predstavnik UN u BiH u knjizi težište stavlja na promenu osnovnih stubova sadšnjeg svetskog poretka - usled digitalizacije i autoritarizacije.

Osnovni stubovi sadašnjeg svetskog poretka počeli su da se kolebaju - doživljavamo postdemokratiju, oživljavanje autoritarnih snaga i zamenu liberalizma kao dominantnih vodećih principa zapadnog sveta, navodi on i upozorava da građanski rat, teror, propaganda i sajber napadi zamenjuju ratove.

U knjizi koja je pre nekoliko godina objavljena u Austriji, Petrič se bavi razvojem svetskog poretka nakon 1989. odnosno posle završetka Hladnog rata. Navodi i da je na globalnom nivou u toku dvostruka revolucija, na jednoj strani izazvana digitalizacijom, dok na drugoj strani ista u mnogim državama vodi ka autokratizaciji.

Knjiga govori o odnosima SAD i Evrope, Evrope i Rusije ali i o usponu Kine i ulozi drugih kontitentata, posebno Afrike koja se više posmatra kao kontinent katastrofa ili emigracija, a ne kroz potencijale.

Na promociji se od Petriča moglo čuti i da je pre nekoliko godina kada je pisao knjigu, mnoge stvari predvideo ne samo u digitalnoj oblasti već i deo koji se odnosi na nazadovanje demokratskih struktura i nametanja autokratskih sistema.

Nesumnjiva je, kako kaže i uloga sajber prostora na kampanje i manipulacije, kao i u jačanju političkih argumenata. Dodao je da je u toku rad na regulisanju sajber porostora, u čemu EU prednjači.

Promociji knjige, koju Petrič naziva i biografijom, a čiji je urednik Dragan Bisenić, prisustvovali su brojni predstavnici medija, političkog i ekonomskog života, predsednik Kluba privrednik Zoran Drakulić i advokat i Petričev dugogodišnji saradnik Gabriel Lanski koji su govorili u uvodom delu.