1. mart 2024 16:36

Piscu Igoru Marojeviću uručena nagrada "Zlatni suncokret"

Izvor: TANJUG

podeli vest

Piscu Igoru Marojeviću uručena nagrada "Zlatni suncokret"

Foto: Shutterstock.com/ Triff, ilustracija

BEOGRAD - Nagrada "Zlatni suncokret“ za najbolju knjigu na srpskom jeziku u 2023. godini uručena je danas piscu Igoru Marojeviću za zbirku priča "Granična stanja".

Na svečanosti u skadarlijskom restoranu "Tri šešira", Marojeviću je nagradu kompanije Vital, koja se sastoji od diplome i novčanog iznosa, uručio njen generalni direktor Mihailo Cerovac koji je piscu poželeo da "nastavi da objavljuje nova dela i osvaja nagrade".

Zahvaljujući se na nagradi, Marojević se prisetio da je u tri navrata bio u najužem izboru za "Zlatni suncokret", koju je konačno dobio za svoju najekstremniju knjigu.

Marojević je napomenuo da su se sa nagradom u njemu "aktivirali intimni mehanizmi", pošto je njegov otac Radoje Marojević bio rukovodilac rafinerije Vitala u Vrbasu, a "Granična stanja" su prva knjiga u kojoj "protagonizam daje figuri oca".

"'Zlatni suncokret' se vraća kući", zaključio je Marojević.

Žiri u sastavu Dragan Jovanović Danilov, Milica Vučković i Vladimir Gvozden ocenio je da se zbirka priča Marojevića, u izdanju Derete, izdvojila iz konkurencije "zbog uverljivog prikaza savremenosti, lakoće pripovedanja, osobene duhovitosti i ironije".

"Pred nama je zrelo književno delo, lucidno, snažno, privlačno i samosvesno, delo u kojem su sve vrline Marojevićeve proze dostigle svoj vrhunac", ocenjeno je u odluci koju je pročitao Gvozden.

Žiri je istakao da "priče iz 'Graničnog stanja' deluju kao različite verzije sukoba (ili trvenja) između pojedinca i društvenih ili državnih institucija kao što su granična policija, umetnički ili aktivistički krugovi, porodica, kriminalci, politički neistomišljenici, nesuđeni seksualni partneri i zelenaši".

"Marojević je istinski pesnik deziluzije, a njegovo pripovedanje svedoči o moćima mirnog, promišljenog i pažljivog tkanja književnih znakova koje, unutar razuđene konfiguracije savremene srpske proze, proizvodi veoma neobične i važne efekte", zaključio je žiri.

Vučković je istakla da je u kontekstu nagrada "Zlatni suncokret" "jedno od poslednjih utočišta zdravog razuma", a Marojević je napisao "izuzetno delo", zbirku koja odiše humorom, gde je postigao da bude načisto sa sobom.

Jovanović je ocenio da zbirka uspostavlja estetiku granice i poetiku prostora, a Marojević se u pričama bavi najekstremnijim mentalnim stanjima, i "Granična stanja" su knjiga o ljudima nastanjenim duhovima - patološkim narcisima.

"To je opasna knjiga, knjiga zrelosti i zenit Igorovog pripovedenja za sada. Napisao je knjigu koja će ostati", ocenio je Jovanović.

Marojević je objavio romane "Ostaci sveta" (2020), "Tuđine" (2018), "Majčina ruka" (2011), "Šnit" (2007), "Žega" (2004) i "24 zida" (1998, 2010), i četiri zbirke priča među kojima su "Sve za lepotu" (2021) i "Beograđanke" (2014).

U najužem izboru 27. "Zlatnog suncokreta" bili su i pesnička zbirka "Psihologija gravitacije" Nenada Šaponje i romani "Aperkat" Maje Iskre, "Večeras padaš sam" Vladana Krečkovića i "Vila fazanka" Bojana Krivokapića, a Jovanović i Gvozden su glasali za Marojevića, dok je Vučković bila za Krečkovića.

Dosadašnji dobitnici "Zlatnog suncokreta“ bili su Ivan V. Lalić, Rajko Petrov Nogo, Radoslav Petković, Milovan Danojlić, David Alabahari, Dragoslav Mihailović, Vojislav Karanović, Vladimir Tasić, Goran Petrović, Slobodan Vladušić i drugi.

Prošlogodišnji dobitnik je bio Vladimir Kecmanović za roman "Kad đavoli polete".