23. maj 2024 14:54

Knjiga Borisa Rašete o Titu u izdanju Portalibrisa pred čitaocima od 25. maja

Izvor: TANJUG

podeli vest

Knjiga Borisa Rašete o Titu u izdanju Portalibrisa pred čitaocima od 25. maja

Foto: Shutterstock.com/ToskanaINC, ilustracija

BEOGRAD - Biografska knjiga "Tito, povjerljivo i osobno" novinara i publiciste Borisa Rašete simbolično će biti objavljena 25. maja na nekadašnji praznik Dan mladosti, najavila je danas izdavačka kuća Portalibris.

"Čini se da je Josip Broz Tito (1892-1980) ličnost za koju interesovanje ne jenjava i koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim, o kojoj ljudi imaju snažna mišljenja i čvrsta ubeđenja", istaknuto je u saopštenju.

Iz Portalibrisa su dodali da Broza "neki smatraju najvećim sinom naših naroda i narodnosti, dok ga drugi vide kao jednog od najvećih zlikovaca i vinovnika svih potonjih zala koje su zadesile Jugoslaviju".

Kako je navedeno, Rašetina biografija Broza "neguje specifičnu lakoću stila pisanja i približava se popularno-naučnom pristupu, koji nimalo ne skriva posvećen autorski rad i obimna istraživanja koja su u ovu knjigu ušla".

"U konačnom preseku, autor se manje bavi političkim, vojnim i državničkim aspektima Titove biografije, a mnogo više kulturološkim, identitetskim i psihološkim odlikama njegove ličnosti, te je i sam ton knjige dinamičan, zanimljiv i intrigantan", piše u saopštenju.

Izdavač je naveo da su u knjizi "rasvetljene i demistifikovane brojne legende i pogrešno protumačene epizode iz života ovog velikog diktatora", i da je njen veliki deo "posvećen razmatranju psihološkog profila čoveka koji je postao najveći državnik ovih prostora".

"Delovi iz knjige se mogu izvući iz sadržaja i poslati državnom tužiocu za razna nedela, delovi se pak mogu izvući i poslati u Vatikan kao prijedlog za beatifikaciju, ali cela knjiga je veliki 'self help' - kako uspeti u karijeri, steći naklonost ljudi, brendirati se, kako izdržati iskušenja i ne upasti u psihološke probleme", naveo je autor.

Rašeta je dodao da nije pravio političku istoriju Brozovog života, "iako je u njemu sve politika", već je "tražio psihologiju čoveka".

"Saslušao sam sate intervjua Herte Has, pročitao iskaze njegovih najbližih saradnika, (Milovana) Đilasa, Jovanke (Broz), Ljubodraga Đurića, (Josipa) Kopiniča, (Steve) Krajačića, pročitao karakteristike koje je pisao u Moskvi, analizirao stručnu literaturu, pročitao iskaze Arsena (Dediča) i Gabi (Novak), Bokija Miloševića, Dobrice Ćosića, Vlade Dedijera", naveo je Rašeta.