24. januar 2023 13:06

Neno Belan i "Fiumens" gostuju 16. i 17. februara u Beogradu i Novom Sadu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Neno Belan i "Fiumens" gostuju 16. i 17. februara u Beogradu i Novom Sadu

Foto: PROMO

BEOGRAD, NOVI SAD – Hrvatski pop muzičar Neno Belan i njegova grupa "Fiumens" nastupiće dva puta u Srbiji – 16. februara u beogradskom klubu Zappa Baza i dan kasnije u Domu kulture Novi Sad, objavili su organizatori na društvenim mrežama.

Pop muzičar Belan, aktivan od 1984. godine, trenutno živi u Rijeci, a bio je popularan kao lider grupe “Đavoli” iz Splita, sa kojom je za kratko vreme postigao veliki uspeh na području bivše Jugoslavije, sa hitovima: "Pričaj mi o ljubavi", "Stojin na kantunu", "Bambina", "Dani ljubavi", "Ja volim je", "Ostani uz mene", "Dugo toplo ljeto".

Neno Belan i Fiumensi svoju veliku slavljeničku turneju završavaju koncertom u Zagrebu, a svega nedelju nakon toga stižu u Novi Sad i Beograd da započnu novu koncertnu sezonu.

U Beogradu će nastupati u novom epicentru zabave prestonice - klub Zappa Baza kod Beton hale.

Miris i ritam mora donose Neno Belan i Fiumensi uvek na svojim koncertima, a po Beogradu i Srbiji su ih imali zaista veliki broj: često su bili gosti na Beer festu (Kalemegdan i Ušće), svirali su solo nastupe za Dan zaljubljenih svakog 14. februara u SKC-u, Sava centru, ili na leto u otvorenim prostorima kao što su Letnja bašta SKC-a, i tokom pandemije u Botaničkoj bašti "Jevremovac" 2021. godine.

Sada će prvi put svirati u novijem klubu Zappa Barka u Beogradu 16. februara, dok će veče kasnije drugi put održazi solo koncert u Domu kulture NS, a prethodni im se pamti kao kao jedan od najboljih u ovoj ustanovi.

Koncert će biti presek Belanove karijere, sa najvećim hitovima iz doba “Đavola”, kao i kasnije samostalne karijere.

Novosadski koncert prvi je u nizu od mnogih koje će Neno i Fiumensi odsvirati u Srbiji u 2023. godini.

Program počinje u 20.00h, a za sjajan provod uz morske note zagrejaće di-džej Milica.

Nakon raspada sastava “Đavoli” 1991. godine, naredne 1992. Belan se preselio u Zagreb, a 1995. godine i u Rijeku, i nastavio uspešnu solo karijeru sa nizom albuma i uspešnih pesama - "Sunčan dan", "Vino noći", "Rock galama", "Dotakni me usnama", "Ponoćna zvona", "Ivona".

Muzika Neno Belana je inspirisana uticajima grupa “The Beatles” i “The Beach Boys”, zvuka rokenrola 1950-ih i 1960-ih godina, kao i dalmatinskih etno melodija i italijanskog belcanta, odnosno kancone.

Poslednji u nizu hitova "Galeb", "Kad plima se diže", "Rijeka snova", "Divojka sa juga" i "Srce od leda" svoju privlačnost baziraju na retro zvuku, vokalnom višeglasju i temama o ljubavi, nostalgiji, Mediteranu.

Iako diskografski nije preterano aktivan i produktivan poslednjih godina, Neno Belan & Fiumens redovno i dalje održavaju koncerte širom prostora bivše Jugoslavije.

Studijske albume sa grupom “Đavoli” objavila je diskografska kuća “Jugoton” : “Ljubav i moda” - (1986), “Hallo Lulu 22” (1987), “Ostani uz mene” (1988), “Rock 'n' Roll Party” (mini LP, 1991).

Solo albume Neno Belana objavila je “Croatia Records” - “Vino noći” (1993), “Split Reggae Beat” (maksi singl, 1994), “Dolazi ljubav” (1995) i “Južnjačka utjeha” (1997).

Kasnije je objjavljen i dodatni album “Đavola” - “Space Twist” (1998), u izdanju kuće “Dallas Records”, koji će objavljivati nadalje Belanove projekte sa bendom “Fiumens” - “Luna & Stelle” (2002), “Rijeka snova” (2007), “Oceani ljubavi” (2012) i “Tvornica snova” (live album, 2009.)

Kompilacijski albumi čine sledeći naslovi: “Balade - Kada se nađem u predjelu noći” - Đavoli (Jugoton, 1989), “Greatest Hits” - Neno Belan (Croatia Records, 2003), “The Ultimate Collection - Neno Belan & Đavoli (Croatia Records, 2008), “Đavoli” 3CD Box - Đavoli (Croatia Records, 2008).

Većinom je nagrade osvajao na Splitskom festivalu, Melodijama hrvatskog Jadrana, Zadarfestu, Zagrebfestu, Marko Polo festu, Večerima dalmatinske šansone u Šibeniku, najpre sa sastavom Đavoli, a potom i samostalno, kao i na MESAM-u, hrvatskom izboru za Pjesmu Eurovizije (Dora), Etnofestu u Neumu.