25. januar 2023 13:18

Beogradska filharmonija sviraće dela Goreckog i Šopena na koncertu u Kolarcu 27. januara

Izvor: TANJUG

podeli vest

Beogradska filharmonija sviraće dela Goreckog i Šopena na koncertu u Kolarcu 27. januara

Foto: BEOGRADSKA FILHARMONIJA/MARKO ĐOKOVIĆ

BEOGRAD - Šef-dirigent Gabrijel Felc i Beogradska filharmonija izvode program u znaku Varšave, u petak 27. januara i pripremaju specijalnu atmosferu na sceni Kolarcu, najavili su iz filharmonije.

Sa filharmonijskim orkestrom prvi put nastupaju pijanistkinja Kler Huangči i sopran Marija Jelić, a na programu su dela Šopena i nesvakidašnja simfonija Goreckog čije će izvođenje započeti iz potpunog mraka.

Prva muzička asocijacija na Poljsku i Varšavu svakako je Frederik Šopen, koji je ujedno i najveći heroj ljubitelja pijanizma.

Njegov drugi klavirski koncert izvodi mlada američka pijanistkinja, fantastična Kler Huangči, koja ne prestaje da osvaja publiku širom sveta i to u dvoranama kao što su Karnegi Hol, tokijski Santori Hol, Pariska filharmonija ili ciriški Tonhale.

Filharmonija će prirediti poseban ugođaj u drugom delu koncerta izvođenjem neobične Simfonije broj 3, Goreckog uz posebnu svetlosnu atmosferu na Kolarcu.

Ovo opsežno delo, Gabrijel Felc posle dvadeset godina ponovo predstavlja beogradskoj publici, a kao solistkinja debituje mlada operska zvezda, sopran Marija Jelić.

Henrik Gorecki je jedan od predstavnika Polјske kompozitorske škole, a kompozicija iz 1976. godine za solo sopran i orkestar pod nazivom "Simfonija tužnih pesama", donela mu je svetsku slavu.

Ovo delo prati nekoliko kurioziteta, snimak u interpretaciji Londonske simfonijete iz 1992. godine, prodat je u preko milion primeraka što je bilo potpuno neočekivano za album savremene klasične muzike, koji je takođe zauzeo prva mesta na top-listama.

Taj komercijalni uspeh do danas je ostao zabeležen kao fenomen, pre i nakon toga karakterističan isklјučivo za popularnu muziku.

Takođe, ovo delo je privuklo pažnju jednog od najlepših ženskih glasova iz potpuno drugog muzičkog žanra.

Bet Gibons, vodeći vokal grupe "Portishead", otpevala je na poljskom i snimila ovu kompoziciju sa Simfonijskim orkestrom Poljskog radija kojim je dirigovao legendarni Kšištof Pendercki, 2014. godine.