5. februar 2023 11:55

Operski ansambli Italije nastupima pomažu državi da otkupi Verdijevu kuću

Izvor: TANJUG

podeli vest

Operski ansambli Italije nastupima pomažu državi da otkupi Verdijevu kuću

Foto: shutterstock.com/Fabio Michele Capelli, ilustracija

RIM - Italijanski operski ansambli odlučili su da serijom izvođenja dela Đuzepea Verdija širom Italije, pomognu svojoj vladi da prikupi sredstva i otkupi dom čuvenog kompozitora nadomak grada Buseto u provinciji Parma na severu Italije i sačuva ga kao deo kulturne baštine.

Verdijeve opere, uključujući Travijatu, Aidu i Otelo, biće do sredine juna izvođene na scenama operskih kuća širom Italije, a prihod će biti prepušten italijanskoj vladi da bi se pomoglo da popuni finanijski nedostatak i otkupi seosku kuću koju je veliki kompozitor sagradio 1851. godine i 50 godina živeo u njoj, prenosi londonski Gardijan.

Vila Verdi u Sant’Agata di Vilanovi u blizini grada Buseta u regionu Emilija-Romanja, gde je Verdi rođen, stavljena je na prodaju u oktobru prošle godine nakon dugotrajne svađe među naslednicima čuvenog kompozitora.

Verdi je živeo najpre u kući svojih roditelja, ali 1851. godine se preselio u novosagrađenu Vilu Verdi u Sant’Agata di Vilanova sa svojom drugom ženom, Đuzepinom Streponi, u kojoj je živeo do smrti 1901. godine.