9. oktobar 2023 07:47

Gala koncertom otvoren 55. BEMUS

Izvor: TANJUG

podeli vest

Gala koncertom otvoren 55. BEMUS

Foto: TANJUG/JADRANKA ILIĆ

BEOGRAD - Beogradske muzičke svečanosti (BEMUS) svečano su otvorene u Narodnom pozorištu gala koncertom "Callas 100" posvećenom stotoj godišnjici rođenja operske dive Marije Kalas.

BEMUS je sinoć otvorio violinista i profesor Fakulteta muzičke umetnosti Dejan Mladjenović, jedan od učesnika festivala, a najlepše operske arije i duete interpretirali su grčki koloraturni sopran Vasiliki Karajani i italijanski tenor Andrea Kare, dok je horom i orkestrom Narodnog pozorišta dirigovao Dijan Čobanov.

Oduševljeni posetioci koncerta mogli su da čuju Uvertiru i ariju "Casta diva" iz prvog čina opere "Norma" Vinčenca Belinija, ariju "E la solita storia del pastore” i opere "Arlezijanka" Frančeska Čilea i scenu Ofelijinog ludila iz četvrtog čina opere "Hamlet" Abroaza Tome.

Izvedene su i arije “Quando le sere al placido” iz opere "Lujza Miler" Đuzepea Verdija, kao i njegove arije “Oh figli…ah la paterna mano” iz "Magbeta", hor Ciganki i matadora i dueti "Parigi o cara" i "Libiamo ne' lieti calici” iz "Travijate".

Na koncertu su se mogli čuti Brujeći hor iz opere "Madam Baterflaj" Đakoma Pučinija, Intermeco iz "Madam Lesko'' i “E lucevan le stelle” iz "Toske", dok je od Umberta Đordana otpevana arija “Amor ti vieta“ iz opere "Fedora".

Kompozitor Vinčenco Belini je predstavljen sa "Ah non credea mirarti...Ah non giunge", arijom iz opere "Mesečarka" i sa "Son vergin vezosa" iz "Puritanaca".

 

Među vrhuncima 55. BEMUS-a su u njegovoj završnici najavljeni koncerti violiniste Najdžela Kenedija i orkestra Virtuozi 21. i 22. oktobra u Kolarčevoj zadužbini, čiji je program u celosti posvećen ''koncertantnoj muzici Johana Sebastijana Baha''.

Ruski pijanista Boris Berezovski prirediće 16. oktobra u Kolarcu resital kojim će, između ostalog, obeležiti i stotu godišnjicu rođenja Sergeja Rahmanjinova, dok mu se na koncertnom podijumu kao gosti pridružuju članovi grupe Bluz doktors.

U okviru BEMUS-a, između ostalog, nastupiče i violinista Roman Simović sa Crnogorskim simfonijskim orkestrom na koncertu 11. oktobra u Kolarcu, posvećenom muzici Dmitrija Šostakoviča, pod upravom dirigenta Bojan Suđića, koji je umetnički direktor festivala.