10. novembar 2023 08:00

Gitarista Tomi Emanuel održao sinoć koncert u Novom Sadu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Gitarista Tomi Emanuel održao sinoć koncert u Novom Sadu

Foto: TANJUG/NENAD MIHAJLOVIĆ

NOVI SAD - Australijski gitarista Tomi Emanuel sinoć je održao koncert u Novom Sadu na velikoj sceni “Jovan Đorđević” Srpskog narodnog pozorišta (SNP) pred prepunim gledalištem.

Koncert je ekskluzivno organizovala direkcija festivala “Guitar Art Fest” koja je već dovodila Tomija Emanuela na svoja izdanja ove gitarske manifestacije u Beogradu i Herceg Novom - letnja edicija Guitar Summer Art Fest 2022.

Pre glavnog programa, Ljubica Lazić ispred festivala je na pozornici naglasila da su Novi Sad i SNP ove večeri domaćini jednog od najvećih gitarista svih vremena, jedinstvenog i nagrađivanog Tomija Emanuela.

Lazić je saopštila da je ove posebne večeri mladi gitarista Aleksa Danić laureat nagrade "Veruj u sebe" koju dodeljuje Erste banka.

"Sviram gitaru od svoje četvrte godine, a sada imam 17. Trudim se da time dajem svoj doprinos kulturi naše zemlje, jer ono što se većim delom dešava u našoj kulturi, što danas ovde vlada, meni i mojim prijateljima se ne sviđa", rekao je Danić i dobio veliki aplauz od publike.

Mladi muzičar je imao svoj kratak set kao uvodnu tačku, tako da je svirao razne poznate numere kao "Change the World" Erika Kleptona, za američki film "Fenomen" (1996), ali i svoju kompoziciju "Dva viteza" (posvećenu jednom teniskom meču), koja je poslednja sa njegovog prvog albuma "Prva ljubav".

Nakon njega je na scenu izašao američki gitarista Ričard Smit kao drugi prolog za glavnog muzičara večeri, koji je svirao razne poznate standarde ("Eleanor Rigby" od "Bitlsa", numere Džonija Keša).

Zatim se na sceni pojavio Tomi Emanuel, koji je sa Smitom izveo nekoliko kompozicija.

Gitarista, pevač, kantautor, kompozitor iz Australije je veče ranije imao samostalan koncert u Zagrebu u Tvornici kulture, takođe u organizaciji Guitar Art festivala.

On je već gostovao u Americi (Indianapolis, Nešvil, San Francisko, Njujork, Boston, Čikago, Atlanta), Kini (Hong Kong), Velikoj Britaniji (London), Italiji (Bolonja, Turin), Mađarskoj (Budimpešta), sve do rodne Australije (Melburn, Sidnej, Brisben, Hobart, Lankeston).

 

Emanuel je predstavljao numere sa aktuelnih albuma “Accomplice Two” (nastavak izdanja "Accomplice One" iz 2018) i "The Best Tommy Songs" (2023) sa kojima je na svetskoj turneji.

"Ponekad pišem i stvaram muziku ne samo na gitari ili u studiju, već u svojoj glavi. Melodije, reči, note, sve to se odvija u mom mozgu, umu i tako često imam vremena da skupljam kompozicije dok letim avionom iz jedne u drugu zemlju, a često tako putujem na turnejama", objasnio je Emanuel.

On se fokusirao na posebnu numeru koju je spontano stvarao u svojoj glavi tokom leta od Njujorka (SAD) do Pekinga (Kina), i za vreme tog putovanja u potpunosti je završio tada novu kompoziciju.

"Odlučio sam da nešto isprobam, jer sam se pitao o čemu je ta moja muzika? Nisam mogao ni naziv da joj dam. Moja ćerka Rejčel je tada imala tri godine, i rešio sam da nju pitam na šta joj liči moja muzika. Poslao sam svojoj ženi, ona je pustila malenoj Rejčel, koja je tako razmišljala, i odjednom rekla: "liči mi na duboki okean". Dakle, sa samo tri godine, ona je tako opisala. Tako sam kompoziciju i nazvao. Onda hajde da zajedno putujemo u taj duboki okean", naglasio je Emanuel i odsvirao tu numeru "The Wide Ocean".

Osim navedene, Emanuel je predstavljao i druge naslove sa materijala "The Best Tommy Songs" kao što je "Song For a Rainy Morning".

Emanuel je svirao i jednu od svojih najpopularnijih kompozicija "Angelina", posvećenu njegovoj ćerki, ali i druge zapažene numere svog opusa - “Scarlet's World”, “The Jolly Swagman”, “Blood Brother”, “Mombasa”, “She's a Woman”, “Lady Madonna”, “Day Tripper”.

Naravno, iz repertoara nije izostao ni opus "Bitlsa", tako da je Emanuel svirao “While My Guitar Gently Weeps”, “Please Please Me”.

"Imam utisak da želite da malo i pevate, zar ne? Čini mi se da sam u pravu. Hajdemo onda ovako, ja sviram i vi da pevate", poručio je australijski gitarista i odsvirao čuvenu baladu "Imagine" (1971) bivšeg "Bitlsa" Džona Lenona.

Posle raznih autorskih dela ("Fuel”, “Doc's Guitar”, “Tall Fiddler”, “American Tune”, “Waltzing Matilda”), Emanuel je ponovo izveo na binu kolegu Ričarda Smita i sa njim odsvirao još nekoliko numera.

Na samom kraju na pozornici im se pridružio i 17-godišnji Aleksa Danić, koga je Tomi Emanuel pohvalio da je veliki talenat.

Nakon jedne odsvirane kompozicije na bisu, Emanuel se pozdravio sa publikom Novog Sada posle sat i po svirke, i najavio da će gostovati ponovo uskoro.