15. novembar 2023 13:08

Veštačka inteligencija kreira glas Edit Pjaf za potrebe dokumentarca o njenom životu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Veštačka inteligencija kreira glas Edit Pjaf za potrebe dokumentarca o njenom životu

Foto: shutterstock.com/spatuletail, ilustracija

PARIZ - Nosioci prava na nasleđe i intelektualnu imovinu francuske pevačice Edit Pjaf, u saradnji sa produkcijskom kućom Vorner Mjuzik (VMG), radiće na dokumentarnom filmu o životu legendarne pevačice, gde će njen glas biti oživljen uz pomoć veštačke inteligencije (AI), kako bi se koristio kao glas naratora filma.

AI je obučena da replicira Pjafin glas, a VMG navodi da će to ''još više poboljšati autentičnost i emotivni uticaj njene priče'', prenosi Gardijan.

U filmu će i animacija biti upotrebljena da pruži ''moderni pogled'' na priču pevačice, a biće korišćeni i arhivski snimci scenskih i TV nastupa, lični snimci i intervjui, kako bi se publici pružio autentičan pogled na značajne trenutke života Edit Pjaf.

Scenario je i dalje u izradi, a osmišljava ga Žuli Vej, rediteljka francuskih dokumentarnih filmova o Dajani Ros, Stingu i Stiviju Vonderu.

''Kada smo stvarali film, stalno smo se pitali: ’Da je Edit i dalje sa nama, koje poruke bi želela da prenese mlađim generacijama? Njena priča je priča o neverovatnoj otpornosti, o prevazilaženju borbi i prkošenju društvenim normama da bi se postigla veličina, i relevantna je sada kao i tada. Naš cilj je da iskoristimo najnovija dostignuća u animaciji i tehnologiji kako bismo bezvremensku priču približili publici svih uzrasta'', rekla je Vej.

Gardijan navodi da to nije prvi put da se glas preminulog umetnika koristi uz pomoć AI da bi se dobio glas naratora, pa je tako 2022. glas Endija Vorhola korišćen za Netfliksov dokumentarac o njegovim ''Dnevnicima''.