15. decembar 2023 13:32

Exit festival najavio nastupe Toma Morela, Black Eyed Peas i Exploited

Izvor: TANJUG

podeli vest

Exit festival najavio nastupe Toma Morela, Black Eyed Peas i Exploited

Foto: Photo by Invision/AP/Evan Agostini

BEOGRAD - Festival Egzit (Exit) najavio je danas prva 24 izvođača koji će nastupiti na Petrovaradinskoj tvrđavi od 10. do 14. jula 2024. godine, među kojima su gitarista Tom Morelo, Black Eyed Peas i Exploited.

Osnivač i direktor Egzita Dušan Kovačević rekao je na konferenciji za novinare da je današnja objava izlođača "jedan od najjačih i najraznovrsnijih startova Egzita".

Kako je najavljeno, na Egzit dolaze i Guči Mejn (Gucci Mane), Iniko, Kenija Grejs (Kenya Grace), Džon Njumen (John Newman), Stiv Anđelo (Steve Angello), Ian Ašer (Asher), Rudimental, Karlo Koks (Carl Cox), Mene, Bonobo didžej set, Dab Ef Iks (Dub FX), Džoker aut (Joker Out), pank legende Eksploited (Exploited) i drugi.

Kovačević je rekao da je američki sastav Rejdž agejnst d mašin (Rage Against the Machine) bio želja od prvog Egzita, ali su bili uvek nedostupni, a sada ipak dolazi njihov Tom Morelo, kao jedan od najcenjenijih svetskih gitarista.

Egzit će ugostiti Blek ajd piz kao "jedan do najuspešnijih sastava svih vremena", sa preko 80 miliona prodatih albuma, naveo je Kovačević.

Prema njegovim rečima, Egzit spada među žanrovski najraznovrsnije muzičke festivale i po tome je jedinstven u Evropi, gde postoje jaki rok i elektronski festivali, dok novosadski gaji "multižanrovski pristup, koji nikada nije toliko došao do izražaja kao u ovoj objavi".

Sloganom "Starseeds - Probudimo svoje moći zajedno", Egzit je hteo da kaže svim mladima "da se u nama kriju skrivene moći, koje zajedno možemo lakše da aktiviramo", istakao je Kovačević.

Muzičarka Sajsi Em Si (MC) je ocenila da je bilo najlogičnije da dođe na Egzit Guči Mejn, kao sledeća generacije izvođača hip hopa koja je napravila proboj u žanru, pošto što su ovog leta na festivalu u Novom Sadu bili prioniri žanra Vu tang klan (Wu Tang Clan).

"Guči Mejn je pravi izbor. Blek ejd piz su zanimljiva fuzija koju ne možeš da ignorišeš", rekla je Sajsi Em Si.

Novinar i pisac Branko Rosić je rekao da svi koji su Egzitu zamerali nedostatak gitarskog zvuka dobijaju ga sada sa Morelom sa kamatama, jer je on gitarski heroj i simbol gitarskog zvuka.

Muzički kritičar Dragan Ambrozić je primetio da "Morelo prevazilazi uobičajene standarde"; da su Rejdž agejnst d mašin "u pop kulturi simbol društvenog angažmana", a gitarista je "čovek koji je uplovljavao u rizike srcem".

"Morelo je odličan simbol za Egzit, figura koja govori mnogo lepo o Egzitu kad je u stanju da ga ugosti. Morelo je inspiracija za mnoge. Sa njegovim gitarskim umećem i pesmama je ostavio neizbrisiv trag", rekao je Ambrozić.

Kako je najavljeno, prva imena "Visa fjužn" (Fusion) bine su grčki sastav Viladžers of Joanina siti (Villagers of Ioannina City), češki sint-pop bend Lejksajd iks (Lakeside X), dok na "Eksploziv" (Explosive) binu švajcarski threš metal sastav Koroner (Coroner) i Nemesis.