17. januar 2024 12:33

Dragan Stevanović: Opera "Na Uranku" aktuelizovana u savremeni trenutak

Izvor: TANJUG

podeli vest

Dragan Stevanović: Opera "Na Uranku" aktuelizovana u savremeni trenutak

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Direktor Muzeja Narodnog pozorišta u Beogradu Dragan Stevanović izjavio je danas da je rediteljka Ana Grigorović pribegla aktuelizaciji opere kompozitora Stanislava Biničkog "Na Uranku" iz vremena doba pod Turcima u savremeni trenutak, sa željom da prvu izvedenu nacionalnu operu približi publici.

"Ona nije često izvođena, ali to do Prvog svetskog rata, zatim posle Drugog svetskog rata kada je sam Binički slavio svoju 25. godišnjicu, tada je izvođeno pa onda sve do 1968. godine nije izvođena. Sama opera nije imala mnogobrojna izvođenja, ali mislim da je to slučaj sa operom domaćih kompozitora, da je to ljudima nepoznato pa se na taj način suzdržavaju da odu da vide", rekao je on za Tanjug povodom 120 godina od izvođenja prve srpske opere "Na Uranku".

Stevanović je podsetio da je opera, koju će publika imati prilike da vidi večeras i u subotu, premijerno izvedena 30. oktobra 2019. godine, koja je, kako je rekao, takođe imala mali broj izvođenja zbog pandemije korona virusom, ali smatra da će ova sada imati više izvođenja nego prethodna.

Odgovarajući na pitanje kada će Srbija dobiti zgradu opere, direktor Muzeja se osvrnuo na najavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića da će Hala 1 Beogradskog sajma biti transformisana u dom Nacionalne opere i baleta, i dodao da smatra da će pitanje parkinga i infrastrukure imati uticaja na dolazak publilke.

"Bilo je raznih priča kroz istoriju, međunarodnih projekata, i čak sasvim jasno određenih stvari. Prethodna priča je bila vezana za staklenac i Trg Republike, gde je to najzahvalnije mesto zato što je to centar grada. Bojim se da publika ne ide rado na neke druge lokacije osim na one na koje su navikli", naveo je Stevanović.