2. februar 2024 23:12

Gala koncert Dečje filharmonije održan u MTS Dvorani

Izvor: TANJUG

podeli vest

Gala koncert Dečje filharmonije održan u MTS Dvorani

Foto: TANJUG/VLADIMIR ŠPORČIĆ

BEOGRAD - Tradicionalni Gala koncert Dečje filharmonije pod nazivom "Srce čuje radost" održan je večeras u MTS Dvorani u Beogradu.

Dirigent je bio Ljubiša Jovanović, voditelj programa poznati glumac Ivan Jevtović, istovremeno i učesnik - vokal, a na koncertu su gostovali sastavi "RocHoir Kids", "Flautino Lola Klasik", pevač Dušan Svilar i drugi.

Koncert je organizovan u saradnji fondacije "Deca deci" i MTS Dvorane.

Muzički program počeo je kompozicijom "Heruvimska pesma" srpskog velikana Stevana Stojanovića Mokranjca, koji je izveo čitav ansambl Dečje filharmonije.

Repertoar je nastavljen sa delom "Proleće", I stav, "Allegro" iz "Četiri godišnja doba" italijanskog klasika Antonija Vivaldija, gde je solista bio dečak od osam godina Mihailo Marjanović na violini, i naravno dobio je ogroman aplauz pune velike sale MTS Dvorane.

Posetioci su imali priliku da slušaju dela poznatih klasičnih kompozitora, koje su izvodili talentovani mladi solisti uz pratnju orkestra Dečje filharmonije koja postoji 17 godina, pod dirigentskom supervizijom maestra Ljubiše Jovanovića.

Na programu su, pored klasične muzike, bile i popularne savremene melodije, rokenrol žanr, etno numere.

Program koncerta je uključio kompoziciju "Groteskna igra" mađarskog autora i dirigenta Jozefa Karaija, gde je solistkinja bila Una Brkljač na flauti.

Mlade solistkinje Sofija Despić i Tara Laban svirale su "Koncert za obou i violinu", prvi stav, "Allegro" od nemačkog klasika Johana Sebastijana Baha.

Članovi Dečje filharmonije su nadareni đaci nižih i srednjih muzičkih škola iz Beograda, laureati mnogih nagrada sa prestižnih domaćih i međunarodnih takmičenja.

Mnogi od njih su korisnici instrumenata fondacije "Deca deci", koja im na taj način pomaže u školovanju i profesionalnom razvoju.

Ponovo je na redu bio Stevan Mokranjac sa delom "Rukoveti II" koje su izveli "Flautino Lola klasik".

Domaći i engleski rokenrol je prema planu i programu obuhvatio program, tako da su na scenu izašli mladi muzičari iz vokalno-instrumentalnog sastava "RocHoir Kids" sa dirigenticom Jovanom Obradović.

Tada im se kao pojačanje pridružio glumac Ivan Jevtović i svi zajedno su zapevali prvo "Neukusu treba reći NE" srpskog benda "Disciplina kičme" i onda svetski hit "We Will Rock You" britanske rok grupe "Queen".

Na listi su bili i francuski kompozitori Žorž Bize i "Farandola", Žak Ofenbah "Kan Kan" i numera "Pećina planinskog kralja" norveškog autora i pijaniste Edvarda Griga.

Solista, tenor Dušan Svilar otpevao je napolitansku izvornu pesmu "Funiculi funicula".

Fondacija "Deca deci" kontinuirano podržava mlade talente, a od 2015. godine svoj uticaj proširuje osnivanjem Regionalnog dečjeg orkestra.

Dečak Mihailo Marjanović je ponovo izašao na scenu sa violinom i svirao klasiku, a Ivan Jevtović je uz njega u duetu recitovao razne dramske odlomke i priredio je pesmu za decu "Al' je lep ovaj svet" Jovana Jovanovića Zmaja.

Za sam kraj, svi mogući učesnici ovog koncerta izveli su (ne)zvaničnu himnu Dečje filharmonije - rok pesmu "Zemlja" grupe "EKV" (Ekatarina Velika) Milana Mladenovića.