3. mart 2024 00:09

Specijalan gost na finalnoj večeri PZE: Muzičko putovanje Željka Joksimovića

Izvor: TANJUG

podeli vest

Specijalan gost na finalnoj večeri PZE: Muzičko putovanje Željka Joksimovića

Foto: TANJUG/NEMANJA JOVANOVIĆ

BEOGRAD - Finalno veče nacionalnog izbora za predstavnika na Evroviziji otvorio je kompozitor Željko Joksimović koji je na velikoj sceni RTS-a izveo numeru ''Lane moje'', sa kojom je pre tačno 20 godina predstavljao našu zemlju na ovom takmičenju.

Iako nije čudno da bivši takmičari Evrovizije otvaraju nacionalno takmičenje, ipak Joksimovićev nastup ovaj put krije važnu simboliku.

Srbija se pre tačno 20 godina vratila na Evroviziju, te godine je održana i prva Beovizija, a na tom takmičenju pobedio je upravo Željko.

On je sa pesmom ''Lane moje'' praktično našu zemlju vratio na evropsku scenu.

Sve gledaoce večerašnje finalne večeri Joksimović je iznenadio i izvođenjem kompozicije ''Adio'', koju je pre devet godina komponovao za Nenada Kneževića Kneza koji je tom numerom predstavljao Crnu Goru na Evroviziji.

Željko je specijalno za ovo veče uradio poseban aranžman za ovu pesmu, koju je izveo u pratnji hora i simfonijskog orkestra.

U svojoj bogatoj umetničkoj karijeri, Joksimović je radio kompozicije i za druge evrovizijske učesnike.

Pored pesme ''Adio'', Joksimović je komponovao i ''Lejlu'', sa kojom se na Evroviziji 2006. godine predstavio Hari Mata Hari predstavljajući Bosnu i Hercegovinu, zatim 2008. pesmu ''Oro'' koju je izvodila Jelena Tomašević, kao i numeru Nije ljubav stvar, koju smo čuli i večeras, a sa kojim je Željko predstavljao Srbiju 2012.godine u Bakuu.