2. april 2024 11:24

Kompozicija novosađanke Hristine Šušak biće izvedena na Bijenalu u Veneciji

Izvor: TANJUG

podeli vest

Kompozicija novosađanke Hristine Šušak biće izvedena na Bijenalu u Veneciji

Foto: TANJUG/MARKO ĐOKOVIĆ

BEOGRAD - Kompozicija mlade novosađanke Hristine Šušak biće izvedena u oktobru u okviru muzičkog programa Bijenala - Međunarodne izložbe umetnosti koja počinje 20. aprila u Veneciji i traje do 24. novembra.

Šušak je Tanjugu precizirala da se prijavila na internacionalni konkurs za umetnike mlađe od 30 godina raspisan za Bijenale u Veneciju.

"Odabrali su nas petoro od 350 mladih kompozitora. Moje učešće u Veneciji obuhvata boravak na rezidenciji koja je počela u martu i traje do septembra. Baš sada stvaram kompoziciju za gudački kvartet koja će trajati 30 minuta" kazala je Šušak.

Ona je naglasila da je Veneciji kroz sastanke sa ostalim mladim kompozitorima razvila ideju za kompoziciju.

"Prija mi boravak na rezidenciji u Veneciji, i već sam osmislila kompoziciju. Reč je o savremenoj konceptualnoj muzici. Pored tog gudačkog kvarteta koristićemo i ozvučenje i elektroniku. Biće to zapravo miltimedijalno delo" otkriva Šušak.

Hristina je sa sedam godina počela da svira na violini, u osmoj je napisala svoju prvu kompoziciju, a u petnaestoj je komponovala “Preludijum i fugu” za gudački orkestar, delo koje je izvedeno na završnom koncertu takmičenja mladih kompozitora u Cirihu 2013.

Te godine ona počinje studije kompozicije i muzičke teorije na Univerzitetu za muziku i izvođačku umetnost u Beču, u klasi profesora Herberta Lauermana, a 2019. ih završava i stiče zvanje magistra umetnosti.

Šušak je pisala muziku za predstavu za Narodno pozorište u Beču, za orkestar koji je nastupao u Filharmoniji u Parizu....

Pisala je muziku i za Paris Fashion Week.

Njene kompozicije su izvođene u Japanu.

"Bavim se komponovanjem iz srca. Sve bih to radila i da nemam te uspehe" kazala je Šušak.

Srbiju će na 60. Bijenalu - Međunarodnoj izložbi umetnosti u Veneciji, od 20. aprila do 24. novembra 2024. godine, predstavljati projekat "Exposition Coloniale", umetnika Aleksandra Denića i kustoskinje Ksenije Samardžije.