24. januar 2023 12:55

Glumac SNP-a Branislav Jerković dobitnik nagrade "Predrag Peđa Tomanović"

Izvor: TANJUG

podeli vest

Glumac SNP-a Branislav Jerković dobitnik nagrade "Predrag Peđa Tomanović"

Foto: Shutterstock.com/ CHAINFOTO24, ilustracija

BEOGRAD - Uloga Edipa u Mažerijevoj "Slepoj mrlji" i Milivojevićev Magbet, glumcu Srpskog narodnog pozorišta Branislavu Jerkoviću donele su nagradu "Predrag Peđa Tomanović", koju dodeljuje istoimena Zadužbina čiji su osnivači roditelji Milena i Milorad Tomanović.

Nagradu je dobio i Dejan Maksimović, najbolji diplomirani student master studija glume na srpskom jeziku na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, u klasi profesora Borisa Isakovića.

Žiri u sastavu: Valentin Vencel, glumac i direktor Novosadskog pozorišta, Nataša Gvozdenović, pozorišna kritičarka i Predrag Štrbac, reditelj doneli su odluku da upravo ovu značajnu nagradu u 2022. godini, ponese Branislav Jerković jer je kako navode "uspešno odgovorio na izuzetno velike zahteve koji su pred njega postavile same uloge i njihov značaj u povesti dramske literature i izazovnost njihove interpretacije".

Takođe, dodaju da je "njegov Edip je vešt i snažan lider modernog formata, a opet u kriznim situacijama u koje ga goni sudbina lomljiv i slabašan.

Izuzetno zrelom interpretacijom i pažljivo nijansiranim emotivnim sadržajem uloge Branislav kao Edip izaziva i prezir i empatiju", dok u u ulozi Magbeta "izuzetno vešto, precizno, pre svega u monološkim partiturama naslovnog junaka, suvereno gospodari scenom i donosi jednog novog i drugačijeg Magbeta", kao i da otkad je Jerković došao u ansambl Drame SNP-a "postao jedan od oslonaca repertoara".

Direktor Drame SNP-a Milovan Filipović koji je ovu nagradu dobio 1999. kao najbolji student glume na Akademiji umetnosti ističe da je ova nagrada osobenost Srpskog narodnog pozorišta.

"Ne postoji pozorište u Srbiji koje ima priliku da na ovakav način dodeljuje nagradu i za to pre svega zahvalnost dugujemo gospođi Mileni Tomanović koja je jednom divnom energijom i požrtvovanjem, jednom nesvakidašnjom upornošću, i pored svih prepreka na koje je nailazila za ovih 28 godina, uspela da održi jednu tradiciju i uspela da sačuva značaj ove nagrade, koja na emotivnom planu za sve glumce SNP-a, ima apsolutno najveći značaj", rekao je Filipović.

Milena Tomanović, majka Predraga Tomanović rekla je da je nagrada produžetak Peđinog puta.

"I ne samo puta, već sam se trudila i da produžim njegovu karijeru. Znam koliko su njemu značile nagrade, i uvek se radovao, te smo odlučili da osnujemo Zadužbinu", istakla je Milena Tomanović.

Sa tim se slaže i Peđina sestra Helena Mihić koja dodaje da je njen brat Peđa, kroz nagradu, dobio jedan drugi oblik života.

"On živi i to je divna stvar i ja obećavam da će se ovo nastaviti kroz godine i uvek će biti tu neko od nas, ko će moći da dodeli nagradu. Ali glavni inicijator je bila hrabra majka koja je imala snagu da to sve uradi, napravi i da izađe sa svojim emocijama, borbama, da izađe u jednu svetlost i mnogim ljudima pruži lepu budućnost", rekla je Helena Mihić.

Nagrada koja nosi ime Predraga Tomanovića ostaje trajno posvećena glumcima njegovog duha, njegove osećajnosti i zaigranosti, svim onim vrsnim igračima koji će, i u vremenima posle svih odsanjanih snova, nastaviti, započeti njegov pozorišni san, san pred stvarnošću.

Svrha Zadužbine je dodeljivanje nagrade za najbolju ulogu koju je ostvario glumac u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu u prethodnoj kalendarskoj godini.

Predrag Peđa Tomanović, glumu na Akademiji umetnosti u Novom Sadu upisao je 83/84. godine u klasi Profesora Petra Banićevića.

Bio je jedan od najboljih studenata glume u tadašnjoj Jugoslaviji, te je bio neminovan i njegov stalni angažman u Srpskom narodnom pozorištu koji je dobio 1988. godine a prva uloga mu je bila uloga Maleša u predstavi "Tri čekića (A o srpu i da ne govorimo)".

Za nepunih pet sezona u Srpskom narodnom pozorištu sa četrnaest uloga i šest nagrada, stvorio sebi život u legendi.

Podsećanja radi, prošlogodišnji dobitnik nagrade "Predrag Peđa Tomanović" je miljenik pozorišne publike, mladi glumac Aljoša Đidić, dok je prvi glumac koji je dobio ovu nagradu velike vrednosti, kako glumačke tako i emotivne Aleksandar Gajin 1995. godine.

Nagrade će biti uručene večeras, 24. januara od 19 sati pre izvedbe operete "Kneginja čardaša" na sceni "Jovan Đorđević".