2. februar 2023 11:06

Pozorišne premijere u Beogradu tokom februara: “Vatre”, “Idiot”, “Ne igraj na Engleze”

Izvor: TANJUG

podeli vest

Pozorišne premijere u Beogradu tokom februara: “Vatre”, “Idiot”, “Ne igraj na Engleze”

Foto: PROMO

BEOGRAD - Jugoslovensko dramsko pozorište, Zvezdara teatar i Beogradsko dramsko pozorište prirediće premijere svojih najnovijih projekata tokom februara u prestonici.

Tako će se na repertoaru naći dela Fjodora Mihajloviča Dostojevskog i Margaret Jursenar.

Premijera predstave "Vatre" Marije Velasko, bazirane na istoimenom proznom delu Margerit Jursenar, u režiji Karme Portačeli, biće održana večeras na Velikoj sceni JDP-a.

Novi projekat je prva koprodukcija JDP-a i Nacionalnog teatra Katalonije iz Barselone, kao deo šireg evropskog projekta „Katastrofa“ u organizaciji Unije teatara Evrope.

U predstavi igraju Sloboda Mićalović, Nataša Tapušković, Milena Vasić, Nikola Rakočević, Iva Manojlović, Damjan Kecojević i glumci iz spomenutog teatra iz Barselone - Rosa Renom, Kivani Menolašina Hulijan.

Adaptaciju knjige priča zasnovane na mitovima potpisuje Marija Velasko, rođena 1984. godine u Španiji, autorka desetak pozorišnih komada i dobitnica mnogih značajnih literarnih i teatarskih priznanja.

Rediteljka predstave Portačeli, jedna od vodećih evropskih dramskih autorki i umetnička direktorka Nacionalnog teatra iz Barselone.

Ona je u plodnoj karijeri realizovala više od 70 predstava i to veoma ozbiljne naslove iz istorije književnosti i dramske literature - "Gospodja Dalovej" Virdžinije Vulf, "Frankenštajn" Meri Šeli, "Trojanci" od Euripida, "Tetovirana ruža" Tenesija Vilijamsa, "Prometej" Hajnera Milera, "Zimska bajka" Vilijama Šekspira, "Džejn Ejr" Šarlote Bronte, "Na dnu" Maksima Gorkog, "Predsednik" Tomasa Bernharda.

"Jedina prava revolucija 20. veka jeste - feminizam. Ovo je divna mitološka priča upisana u ljubavi, oslanja se na Homerovu "Odiseju" i dela Euripida, ali su utisnuti i Lorka, Bernhard. Tema je ljubav, kao i politika u ssirem smislu, jer ona utiče na našeživote, iako toga nismo uvek svesni", istakla je španska rediteljka i umetnička direktorka.

"Glavna priča u delu jeste dijalog izmedju grčke pesnikinje Sapfo i Jursenar, koja je knjigu pisala nakon jedne lične, ljubavne krize. Tako je ona tražila pomoć za svoju intimnu dramu u svetu mitologije. Onda ovde imamo Fedru, Ahila, Magdalenu, Antigonu, Veneru, Hipolita, Klitemnestru", najavila je spisateljica Marija Velasko.

Scenografiju i dizajn svetla su potpisali Marija de la Kamara i Gabrijel Pare Leskano – Cube.bz, kostimograf Marija Marković Milojev, autor originalne muzike Đordi Kuljet, a autor video-materijala Migel Anđel Rajo.

Za scenski pokret je zadužen glumac Damjan Kecojević, a glumica Paula Blanko Barneš je asistent reditelja.

U periodu od godinu dana biće realizovano sedam koprodukcija koje će biti izvedene na festivalu "Finistera" u Nacionalnom teatru u Portu (Portugal) u februaru ove godine.

Do kraja sezone, predstava će gostovati tokom jula u Valensiji, Barseloni, a već na jesen 2023. po planu bi trebalo da bude učešće na pozorišnom festivalu u Madridu.

Margerit Jursenar (Brisel, 1903 - Bar Harbor, 1987) je bila francuska romansijerka, pripovedačica i esejistkinja. Stekla je svetsku slavu svojim istorijskim i metafizičkim romanima, u kojima dominiraju likovi iz daleke prošlosti, te je posebno poznata po romanu "Hadrijanovi memoari" (1951).

Direkcija Beogradskog dramskog pozorišta pred kraj stare godine, 28. decembra je predstavila čak 13 novih projekata koje će realizovati tokom naredne 2023. godine, što je svakako novi rekord ovog Teatra na Krstu koje po produktivnosti dominira scenama prestonice.

Tako će hrvatski reditelj Ivica Buljan zaokružiti prethodnu sezonu novim čitanjem romana "Idiot" Fjodora Mihajloviča Dostojevskog, koji je bio najavljen krajem 2021, i sada će premijera konačno biti održana 20. februara na Dan BDP- a, na Velikoj sceni "Olivera i Rade Marković”.

Dramatizaciju antologijskog ruskog klasika napisao je književnik Vladimir Tabašević, koji je adaptirao svoj roman “Tiho teče Misisipi” upravo sa ovim rediteljem za produkciju BDP 2021. godine.

Buljan je onomad kapitalno delo “Idot” definisao kao “velika enciklopedija intelekta, emocija i filozofije” i biće posveta nezavisnim američkim rediteljima kao što su - Gas van Sant i Leri Klark.

Sada je rekao da su u prolongiranom procesu rada na projekitu iznova čitali roman od početka do kraja, i napravili savremeno “čitanje” na sceni, kroz sva poglavlja tog dela.

Uloge tumače: Mirjana Karanović, Luka Grbić, Nedim Nezirović, Jana Milosavljević, Miodrag Krstović, Bojana Stojković, Iva Ilinčić, Vesna Čipčić, Milan Zarić, Tamara Aleksić, Aleksandar Jovanović Meda, Miloš Petrović Trojpec, Milan Kolak, Nikola Malbaša.

Mirjana Karanović je izjavila da je želela da radi sa Ivicom Buljanom odavno, jer je njegovo pozorište veoma intrigira, i svaki put kada je gledala njegove predstave, želela je da bude tamo u toj čaroliji.

“Drugi razlog zašto me raduje rad na komadu “Idiot” jeste fenomenalna ekipa mladih glumaca, što mi je sjajno iskustvo da saradjujemo. Srećom ovde nemam toliko veliku i zahtevnu ulogu, tako da sam sa uživanjem mogla da mirno pratim kako oni grade svoje likove”, rekla je Karanović.

Mladi talentovani glumac Luka Grbić predstaviće nam se kao knez Miškin, a inače je najangažovaniji glumac BDP-a 2022. godine (“Antigona”, “Jenki Ros”, “Zaljubljeni Šekspir”).

Vesna Čipčić je ostvarila već želju da radi sa hrvatskim kolegom Ivicom Buljanom na drami “Tiho teče Misisipi”, i kako kaže “sa njim je uvek zadovoljstvo, jedno novo putovanje i istraživanje za glumca”, a sada joj je prava poslastica da konačno prvi put u karijeri konačno igra i kod Dostojevskog.

Podsetimo, postravka romana “Idiot” Fjodora Mihajloviča Dostojevskog, davno je igrana i u Narodnom pozorištu, u režiji i dramatizaciji glumca Steve Žigona, gde su igrali Nebojša Dugalić, Ivana Žigon i Tihomir Arsić.

Vrlo brzo nakon drame "Idiot" 24. februara izaći i rimejk hit komedije "Ne igraj na Engleze" prema tekstu Vladimira Đurđevića, koji ponovo režira Staša Koprivica, a predstava će biti posvećena prerano preminulom Marku Živić, koji nas je napustio usled posledica korone krajem 2021. godine.

Sada će nove uloge tri sportska kladioničara igrati Aleksandar Radojičić (uloga koju je imao Živić), Marko Gvero i Andrija Kuzmanović, kao novi vid komada odigranog preko 250 puta od 2007. godine, gde su glumili još Ivan Tomić i Daniel Sič.

Februarski repertoar je kompletno spreman i beogradsko hit pozorište Zvezdara teatar najavljuje premijeru novog komada "Nije čovek ko ne umre" autora Velimira Stojanovića u režiji Gorčina Stojanovića, koja je planirana za 24. februar.

Glumačku ekipu nove predstave čine Vojin Ćetković, Bojan Žirović, Pavle Pekić, Aleksandar Đurica i Anđelika Simić.

Autor scenografije je takodje režiser Gorčin Stojanović, a kostimograf je Lana Cvijanović.

Nakon premijere, prve dve reprize u februaru će biti 25. i 28. februara na velikoj sceni "Danilo Bata Stojković".