7. mart 2023 13:13

Predstava "Nora - Lutkina kuća" gostuje 8. marta na sceni Crnogorskog narodnog pozorišta u Podgorici

Izvor: TANJUG

podeli vest

Predstava "Nora - Lutkina kuća" gostuje 8. marta na sceni Crnogorskog narodnog pozorišta u Podgorici

Foto: Narodno pozorište u Beogradu/Marijana Janković

BEOGRAD - Čuveni komad norveškog klasika Henrika Ibsena "Nora - Lutkina kuća", u režiji i adaptaciji Tatjane Mandić Rigonat, nakon nedavnog uspešnog gostovanja u Slovenskom narodnom gledališču u Mariboru, videće i ljubitelji pozorišta u Crnoj Gori, 8. marta na sceni Crnogorskog narodnog pozorišta u Podgorici, najavili su iz beogradskog NP.

U toj drami, napisanoj krajem 19. veka, uloge tumače Nada Šargin (Nora Helmer), Nenad Stojmenović (Torvald Helmer, advokat, Norin suprug), Hadži Nenad Maričić (Doktor Rank), Katarina Marković (Gospođa Kristina Linde), Goran Jevtić (Advokat Nils Krogstad) i Jelena Blagojević (Sluškinja).

"Nora - Lutkina kuća", prvi dramski bestseler o ženi koja, spoznavši patrijarhalnu hipokriziju, napušta muža i udobni dom, je prevratnička drama koja je pronela Ibsenovu slavu širom sveta.

Uzdrmala je pozorišne scene i savest ondašnjih građana, inspirisala mnoge umetnike i pokrenula polemike koje i danas traju.

Podsećajući da je taj komad, koji je presudno uticao na razvoj moderne drame, pisan i u duhu egzistencijalističke filozofije i njenog rodonačelnika Kjerkegora, Tatjana

Mandić Rigonat kaže da je Ibsen surov pisac i da vrlo duboko ponire u ljudsku psihologiju, "baveći se čovekom u svoj njegovoj složenosti".

Prema njenim rečima, u adaptaciji je Ibsenov tekst lišen onoga što je danas suvišno.

"To je komad iz vremena verbalnog teatra, a danas mnogo toga možemo izraziti drugačijim scenskim jezikom, imamo širok spektar mogućnosti kako da izrazimo unutrašnji život likova. Bilo mi je bitno da reči ne zatrpavaju suštinu i da Ibsena prevedem jezički i znakovno u 21. vek, ističe rediteljka, koja je uradila i izbor muzike" kazala je Rigonat.

U umetničkom timu su i Branko Hojnik (scenograf), Ivana Vasić (kostimograf), Irena Popović (kompozitor), LJiljana Mrkić Popović (scenski govor), Igor Koruga (scenski pokret) i Jelena Tvrdišić (video rad).

Komad se igra u prevodu LJubiše Rajića.

Predstava je premijerno izvedena 23. decembra 2021. godine na Velikoj sceni i za veoma kratko vreme stekla je naklonost kritike i publike.