8. mart 2023 13:18

Predstava “Što se bore misli moje” o knezu Mihailu Obrenoviću 9. marta na sceni Pozorišta "Slavija"

Izvor: TANJUG

podeli vest

Predstava “Što se bore misli moje” o knezu Mihailu Obrenoviću 9. marta na sceni Pozorišta "Slavija"

Foto: - promo Pozorište Slavija

BEOGRAD - Predstava “Što se bore misli moje” prema drami Zlate Tipold biće izvedena sutra uveče (20.00h) na sceni Pozorišta "Slavija" u Beogradu.

Uloge u ovoj duo drami o knezu Mihailu Obrenoviću tumače Nebojša Đorđević i Dragana Obradović, koji se nalaze u trostrukim pozicijama, jer su takodje zajednički i režirali komad, a potpisuju i dramatizaciju teksta.

Godina 2023. zvanično je proglašena za “Godinu kneza Mihaila Obrenovića”, odnosno 16. septembra će biti jubilarnih 200 godina od njegovog rođenja.

Predstava “Što se bore misli moje”, čija je premijera bila u decembru 2022, svakako je poseban, značajan i prigodan način da se sačuva uspomena na lik i delo ovog plemenitog srpskog vladara i čoveka, istakao je tandem ovog projekta.

Tim povodom, ova predstava je uvrštena u kulturno-umetnički program grada Kragujevca, rodnom mestu Kneza Mihaila, koji će nizom različitih manifestacija obeležiti ovaj jubilej.

Scenografiju, kostim i video projekciju potpisuje Vesna Popović, dok su muziku komponovali Novak Ašković i Bojan Stojčetović.

Ova istorijska melodrama nastala je u saradnji sa Istorijskim muzejom Srbije usled želje autorskog tima da se očuva sećanje na teški, izrazito značajni, ali i oslobodilački period srpske istorije u 19. veku.

Iz umetničke želje i patriotske motivacije da se teatarski oživi veliki, voljeni i tragično postradali srpski knez Mihailo Obrenović (Kragujevac, 1823 – Beograd, 1868), kao i njegova kontroverzna, ali posvećena supruga Julija Hunjadi Obrenović, predstava se pažljivo i temeljno bavi istorijskim činjenicama i okolnostima u kojima je Knez živeo i delovao.

Komad ističe najvažnije događaje njihovog ličnog života , prilika i neprilika u čitavoj Srbiji i Evropi u periodu između 1858. i 1868. godine, od Mihailovog boravka u izganstvu, preko povratka na vlast, do fatalnog atentata.

Autorka teksta Zlata Tipold, inspirisana delom “Bezdno”, književnice S.Velmar Janković, išla je ka ideji da kroz odnos kneževskog bračnog para, Mihaila Obrenovića i austrougarske grofice Julije Hunjadi Obrenović, prikaže koliko istorijske i društvene okolnosti determinišu živote pojedinaca, kako običnih ljudi tako još snažnije onih koji su na najodgovornijim položajima.

Predstava gledaocima približava strahove i nadanja „balkanskog Hamleta“ (kako su u Evropi nazivali kneza Mihaila), prikazuje njegove unutrašnje borbe i dileme u iščekivanju dolaska na vlast, a onda i jasan odnos i požrtvovanost prema svojoj domovini.

Istovremeno drama "Što se bore misli moje" ukazuje na lik, delo i veliki uticaj njegove izabranice Julije. Oživljavajući na sceni intrigantne karaktere i osobine ovih znamenitih ličnosti, ona daje priliku publici da sazna i isprati sve specifičnosti tog muško- ženskog odnosa.

Kneževski par, kao i svi ostali “obični” ljudi, proživljava različite svakodnevne životne i ljubavne situacije, međutim, njihova emotivna borba, usled tereta vladarske uloge i odgovornosti prema celoj naciji, doprinosi izmeni paradigme posmatranja i omogućava publici da razume sa kakvim pritiskom su se junaci sretali, kao i da zaviri "iza kulisa" dvora 19. veka.

Suštinske razlike u mentalitetu, karakteru i uslovi u kojima su odrastali i živeli ovo dvoje ljudi, diktiraju njihov odnos i put koji prelaze, od velike ljubavi, do nažalost potpunog kraha bračnog odnosa.

Ovo je predstava o prevari i žrtvi, stradanju i smrti, o burnom periodu srpske istorije, a publika je u njoj “četvrti zid” intimnog prostora kneževskog para.

Na taj način, kroz njihove duboko intimne priče gde su utisnuti ljubav, strast i lične ispovesti, auditorijum ima priliku da neposredno doživi i proživi sudbine protagonista i da zajedno sa njima ode na putovanje kroz turbulentnu i čudesnu epohu srpskog naroda.

To je važno razdoblje koje obiluje lepotom tradicionalnih vrednosti i modernih tekovina ali, svedoči i o veličini nacionalne tragedije.