13. mart 2023 14:22

Narodno pozorište iz Beograda i Aleksandrinski teatar iz Sankt Peterburga potpisali Sporazum o saradnji

Izvor: TANJUG

podeli vest

Narodno pozorište iz Beograda i Aleksandrinski teatar iz Sankt Peterburga potpisali Sporazum o saradnji

Foto: TANJUG/MILOŠ MILIVOJEVIĆ

BEOGRAD - Narodno pozorište iz Beograda potpisalo je danas sporazum o saradnji sa Nacionalnim dramskim teatrom Rusije Aleksandrinski iz Sankt Peterburga.

Na sporazum su na svečanosti u Narodnom pozorištu potpise stavili direktor nacionalnog teatra Svetslav Bule Goncić i njegov ruski kolega Sergej Vitaljevič Emeljanov.

 

Goncić je rekao da je sporazum potpisan "sa prijateljima iz Aleksadrinskog" u želji da još više razviju saradnju i dobre odnose, i unaprede rad oba pozorišta.

"Nadam se da ćemo na ovaj način simbolično i praktično produbiti našu saradnju", naglasio je Goncić.

Emeljanov je itstakao da je Aleksandrinski teatar jedan od najvećih i najvažnijih ruskih pozorišta, koje sarađuje sa brojnim kućama u svetu, a danas su potpisali "pobratimski sporazum sa Narodnim pozorištem".

Ocenivši da dve kuće potvrđuju istorijsku rusko-srpsku povezanost, Emeljanov je dodao da sporazumom nastavljaju dosadašnju saradnju i potvrđuju planove za budućnost.

"Danas ništa ne počinjemo, nego samo potvrđujemo panove za nekoliko narednih godina", naglasio je Emeljanov.

Goncić i Emeljanov su posle potpisivanja otvorili u foajeu Narodnog pozorišta izložba umetničkih skica za scenografije, zavese i druge potrebe Aleksandrinskog teatra, čiji postanak seže u 1756. godinu.