23. mart 2023 18:55

Brnabić: Nema zatvaranja i seljenja pozorišta Boško Buha

Izvor: TANJUG

podeli vest

Brnabić: Nema zatvaranja i seljenja pozorišta Boško Buha

Foto: TANJUG/MILOŠ MILIVOJEVIĆ

BEOGRAD - Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je večeras da Pozorište 'Boško Buha' neće biti zatvoreno i neće se seiliti sa Trga Republike.

 

Brnabić je rekla da je tokom popodneva "imala dobar sastanak" sa predstavnicima Grada Beograda, uprave "Boška Buhe", glumačke ekipe, sa katastrom, a u prisustvu ministarke kulture Maje Gojković.

"Mislim da smo se razjasnili i uspeli da otklonimo neke nesporazume, koje smo imali, a na prvom mestu napravili mediji i ljudi koji koriste apsolutno i neselektivno svaku priliku da politički napadnu vlast", rekla je Brnabić.

 

Prema njenim rečima, u slučaju pozorišta "Boško Buha" moglo je da se vidi "stepen spremnosti određenih medija i pojedinaca da politizuju situaciju, izmanipulišu javnost i šalju pogrešne i netačne informacije koje su lako proverljive".

"Neverovatno koliko je bizaran ovaj slučaj i zaista sam namerno htela da pustim određene medije, koliko će da divljaju na ovom slučaju, da lažu i obmanjuju i koriste druge ljude da napadnu vlast, koja sa ovim nikakve veze nema, osim što pokušava godinama da reši situaciju", navela je Brnabić.

Brnabić je istakla da je "istina sve suprotno onome što pišu" pojedini mediji, da grad hoće da zatvori pozorište, da je Aca Kajamaković vlasnik foajea i sale od 2017. godine i da je pozorište prodato u potaji ispod cene, za vreme Siniše Malog.

 

Prema njenim rečima, pozorište je u maju 2000. godine kupilo ugostiteljsko preduzeće "Stari grad" od Republičke direkcije za imovinu, da bi 2009. "Stari grad" zaključio kupoprodajni ugovor sa Rubinom.

Kako je navela, u ugovoru iz 2009. stoji da je kupljen poslovni prostor od 229,77 kvadratnih metara "neprecizirajući gde se nalazi u okviru zgrade".

"Sve je završeno 2009. godine u aprilu. 2017. je katastar na osnovu presude Privrednog suda i Privredno apelacionog suda izvršio upis Rubina kao suvlasnika, na osnovu kupoprodajnog ugovora iz 2009. godine", rekla je Brnabić.

Prema njenim rečima, prostor sale pozorišta apsolutno "nikada nije bio predmet privatizacije i nije uknjižen na bilo kog drugog osim Grada Beograda".

Brnabić je dodala da je vlast Srpske napredne stranke učinila da zaštiti "Boška Buhu", reše problem i završe njegovu rekonstrukciju.

Pošto je bila kompleksna situacija zahvaljujući kuporodajnom ugovoru iz 2009. godine, vlast je krenula u traženje lokacijskih uslova za rekonstrukciju "Boška Buhe" 2021. godine.

"U sklopu toga paralelno sa rešavanjem imovinskopravnih pitanja mi smo sa pravnim društvom koje se vodi kao suvlasnik 'Butik jedan' potpisali saglasnost 2021. da Grad Beograd može da preduzima radnje na pribavljanju neophodnih dozvola i izvodi radove na rekonstrukciji i dogradnji objekat pozorušta 'Boško Buha', Trg Republike 3",rekla je Brnabić.

 

Na osnovu te saglasnosti je 2022. godine je dobijena građevinska dozvola za rekonsturkciju i dogradnju objekta pozorišta, a krajem 2022. je "za 2023. u budžetu grada obezbeđeno 5,5 miliona evra za rekonstrukciju pozorišta, na adresi Trg Republike 3".

"Da je neko hteo da kaže istinu, da je želeo da bude profesionalan, mogao je da proveri lako sve podatke. One koje optužuju da žele da zatvore 'Boška Buhu' - oni se jedini bore da se pozorište rekonstruiše i ima bolje uslove. Ne, lakše je da se dečje pozorište koristi za političke napade"m ocenila je Brnabić.

 

Prema njenim rečima, zaključak današnjeg sastanka je da će "u najkraćem roku rešiti ovaj imovinskopravni problem", na jedan od dva načina.

Prvi način je, i danas je počelo da se radi na njemu, "da se uradi ponovo predmet čitave zgrade, da se tačno utvrde celine i na osnovu njih utvrdi da predmetno društvo Rubin, 'Butik jedan', nema tih 229,77 kvadrata u okviru foajea, već da je to neki potpuno drugi deo zgrade i da se to upiše u katastar".

"Ili opcija dva, ukoliko je to nemoguće ili traje suviše dugo, da potpišemo saglasnost da Grad menja tim 20o i kusur kvadrata za nekih drugih 200 i kusur u okviru te zgrade, da potpuno pravno očistimo imovinu pozorišta, da se potvrdi na Skupštini grada i onda imovinski rešimo", rekla je Brnabić.

Prema njenim rečima, "još jedna scena na Savskom trgu je ponuđena kao dodatna scena".

"To ćemo rešiti u nekoliko narednih dana. Dala sam lične garancije", naglasila je premijerka.