24. mart 2023 14:38

BFI spektakl: Francuska trupa "Galaktik ansambl" nastupiće 25. i 26. marta u Madlenianumu

Izvor: TANJUG

podeli vest

BFI spektakl: Francuska trupa "Galaktik ansambl" nastupiće 25. i 26. marta u Madlenianumu

Foto: Zoran Škrbić

BEOGRAD - Francuska trupa "Galaktik ansambl" iz Pariza gostovaće sa svojom cirkuskom predstavom "Optraken" 25. i 26. marta beogradskom Madlenianumu, u okviru 20. Beogradskog festivala igre, a tim koreografa i izvođača su se danas susreli sa medijima u Nacionalnoj fondaciji za igru.

Kreaciju i izvođenje "Optrakena" potpisuje petorka: Matju Bliton, Mosi Espinoza, Jonas Žujan, Karim Mesaudi i Siril Perno.

Jedino spomenuti Matju Bliton nije bio prisutan od navedene grupe iz porodičnog razloga (skoro je dobio sina), kako su kolege objasnile, tako da ga je zamenio kolega Dimitri na aktuelnoj turneji.

Aja Jung kao osnivač i direktor Beogradskog festivala igre (BFI), napomenula je da u selekciji ove manifestacije povremeno naprave iskorak i dovedu cirkuski ansambl, jer je moć igre beskrajna i višeslojna, te podsetila da je i veliki teatrolog Jovan Ćirilov kao osnivač BITEF festivala, imao tu hrabrost i odlučnost da dovodi cirkuske predstave u svoj program.

Ona je istakla da je na BFI veoma sve intenzivno, trupe gostuju svako veče na beogradskim scenama, te je tako sinoć veliki uspeh imala nemačka trupa "Balet Dortmund" tandema izvođača i autora - koreografa Lusije Lakare i Metjua Goldinga u Madlenianumu, večeras publiku očekuje neobičan solo komad "Posle zabave" britansko-španskog umetnika Tomasa Nuna iz Barselone u Bitef teatru.

I tako sutra i u nedelju stiže francuska cirkuska kompanija "Galaktik ansambl" iz Pariza, sa komadom "Optraken".

Kako su objasnili autori, sam naziv trupe i ime predstave je osmišljeno sa idejom da bude što više udaljeno od stvarnosti.

Tako "Optraken" kao neka apstraktna reč ili pojam daleko je od realnosti oko nas, dok kad se kaže "Galaktik ansambl", asocira na udaljeni kosmos, svemir, univerzum galaksije.

"Opet, nazvali smo i" ansambl", jer smo mi zaista to što taj pojam označava. Dakle, svi smo ovde jednaki, ne postoji niko ko je glavni u trupi, svi smo na istom nivou", objasnili su iz te francuske kompanije.

Premijera scenskog dela "Optraken" u produkciji “Galaktik ansambla” je izvedena u “Cirque Theatre d’Elbeuf" 2017. godine.

Pet akrobata se suprotstavlja neprijateljskom okruženju, nestabilno tlo nestaje pod nogama, zidovi se klate, plafoni se ruše, opasnosti vrebaju sa svih strana.

To bi ukratko bio siže komada "Optraken", a svetski mediji su pisali hvalospeve, čim se delo pojavilo pre više od pet godina - "zaboravite na elegantnu gimnastiku i sjajne hulahopke – ovo čudesno inventivno i originalno delo akrobatskog pozorišta je bitka u kojoj je svaki pokret važan za opstanak. „Optraken” je spektakularna, impresivna, nepredvidiva i ogromna zabava".

Matju Bliton, Mosi Espinoza, Jonas Žujan, Karim Mesaudi i Siril Perno su zajedno osnovali "Galaktik ansambl", a njihovo izučavanje cirkusa, naročito akrobatike, omogućilo im je da se sretnu u okviru iste institucije, Nacionalne škole cirkuskih umetnosti u gradiću Roni su Boa, 2006. godine.

Od tada su svoje karijere obogatili različitim iskustvima, susretima sa izvođačima i autorima, a zajedno su kreirali „Optraken” (2017) i komad „Zugzwang” (2021).

"Veoma volimo da igramo u inostranstvu, znači nam da se prikažemo međunatodnoj publici, ne samo da nastupamo u Francuskoj. Tako smo gostovali po Evropi, u Švajcarskoj, Belgiji, Grčkoj, kao i u Engleskoj", istakli su iz cirkuskog ansambla.

Konkretno u 60-minutnom delu "Optraken", kako su objasnili i približili javnosti, suština je u nepredvidivoj stvarnosti, u odnosu tela i predmeta, kako nastaje otpor tela kad nailazi na razne opasne predmete.

Kako su svi došli iz cirkuske škole, i zajedno neprekidno nastupaju od 2014. godine, onda ansambl razvija situacione akrobacije, o precizan odnos između surovog okruženja i čovekove sposobnosti da mu se prilagodi, i njihov pristup ima cilj da uvede pojedinca ili grupu pred realne nepredvidivosti, u veoma rizične situacije.

Oni eksperimentišu u okviru kratkog trenutka u kome se gubi kontrola, od izmicanja ili padanja do ponovnog uspostavljanja ravnoteže.

"Mi razmatramo šta su akrobacije, i donekle je to slično osobi koja se pomalo nesigurno kliza na ledu i taj postupak i okolnost kako da ostane i opstane na tom ledu, time se bavimo u našoj predstavi koju ćete gledati sutra. Testiramo otpor naših tela na situacije gde su ona ugrožena tokom raznih prepreka na koje nailazi. Tako smo u Parizu na festivalu, povodom napada koji se tamo odigrao 2015. godine, istraživali upotrebu petardi na sceni, da vidimo šta će se dogoditi, kakve će biti reakcije publike", naveli du iz "Galaktik ansambla".

Oni su objasnili da sada cirkuske škole traju tri godine, a u njihovo vreme bilo je dve godine, te da ne znaju pouzdano koliko ima cirkuskih kompanija u Francuskoj, ali da se sve više ova delatnost razvija i umnožava, te da barem 60 ljudi godišnje ulazi u posao sa cirkusom.

Njihovo angažovanje koje zahteva potpunu predanost i ulaganje, gde nedostaju oslonci, telo prilagođava i postaje izobličeno da bi održalo svoj integritet, omogućava im neophodnost stvaranja jedinstvenih pokreta.

Oni nastaju iz neravnoteže, stvarajući tako teatralnost koja se uživo preispituje, pojačava i postavlja na scenu.

"Umetnost je takva da je veoma usidrena na naše privatne, lične živote, sve je vezano za stvarnost oko nas i postavlja nas tu gde jesmo. Nikad ne pravimo neke apstraktne teme i situacije. Tokom ove predstave ne izgovaramo ništa, nema reči, i publika sama interpretira šta se događa, a polazimo od neke moguće apokalipse", kažu iz ove uspešne cirkuske trupe.

"Galaktik ansambl" se ne trudi da prikaže akrobatiku kao elegantan način izazivanja gravitacije, već kao sposobnost testiranja nepredvidivosti.

"Cirkus nema prepoznatljiv stil ili okvir kao i predmete, posebna je vrsta veštine i umetnosti, a mi tražimo akrobacije i ravnotežu u našem izrazu. Iako poznajemo koreografiju i umetničku igru, svakako se smatramo isključivo umetnicima savremenog cirkusa, uostalom tu školu smo i završili", zaključio je "Galaktik ansambl".

Katrin Fodri, attaše za kulturu Francuskog instituta u Beogradu, istakla je da ova trupa stvara posebnu disciplinu kakav je cirkus i da sve što rade je od izuzetne važnosti.

Ona je otkrila da Francuski institut uveliko promoviše po čitavom regionu projekat "Teatroskop" upravo iz domena savremenog cirkusa.

"Trupa "Galaktik ansambl" je doživela veliki uspeh u Francuskoj i obraća se široj ciljnoj grupi publike, i ova predstava je zaista za sve generacije, što je veliki značaj Aje Jung i festivala igre da ugosti ovakav spektakl - savremeni cirkus. Umetnička igra i cirkuska umetnost su dve različite discipline, imaju svoje odvojene celine u Francuskoj. Ovde u predstavi ćete videti da je sve u pokretu, u njemu je smisao, odnos tela i pokreta, tela i predmeta, sve je to izraženo u komadu", poentirala je Katrin Fodri.