28. mart 2023 15:28

Počele probe za dve predstave u JDP-u

Izvor: TANJUG

podeli vest

Počele probe za dve predstave u JDP-u

Foto: JDP/Svetlana Paroški

BEOGRAD - Jugoslovensko dramsko pozorište (JDP) saopštilo je danas da su ove nedelje počeli probe dva komada - "Bolest mladosti" i "Gubitnika".

Premijera "Bolest mladosti" Ferdinanda Bruknera u režiji Jovane Tomić, koja je i adaptirala tekst, očekuje se početkom juna na Velikoj sceni "Ljuba Tadić“, najavio je JDP.

Klasični komad nemačkog ekspresionizma i evropske moderne, Bruknerova "Bolest mladosti", dovodi na scenu mlade studente medicine razapete između konvencija građanskog života, mladalačkog osećanja izgubljenosti i cinizma savremenog društva.

U glumačkoj podeli su Sanja Marković, Petar Benčina, Jovana Belović, Miodrag Dragičević, Milica Sužnjević, Natalija Stepanović i Đorđe Mišina.

Dramaturg je Dimitrije Kokanov, scenografkinja Jasmina Holbus, kostimografkinja Selena Orb, kompozitor Luka Mejdžor, dok je Ljiljana Mrkić Popović oblikovala scenski govor.

Rediteljka Nataša Radulović održala je prvu probu predstave "Gubitnik" po istoimenom romanu Tomasa Bernharda, ali i po komadu "Mocart i Salijeri" Aleksandra Sergejeviča Puškina, saopštio je JDP.

Kako je najavljeno, u predstavi koja će premijerno biti izvedena u maju na sceni "Studio JDP" igraju Joakim Tasić, Lenka Petrović, Aleksej Bjelogrlić i Teodor Vinčić.

"Smeli spoj Puškinove 'male tragedije' o Mocartu i Salijeriju i Bernhardovog romana omogućava strastan eksperiment Radulovićeve, koja je i autorka adaptacije", kaže se u saopštenju.

Scenografkinja je Jasmina Holbus, kostimografkinja Marija Marković Milojev, kompozitorka Ana Krstajić, autorka scenskog pokreta je Marta Bjelica, a scenski govor je oblikovala Biljana Todorović.