12. septembar 2023 13:58

Festival "Dani Danila Lazovića" biće održan od 18. do 23. septembra u Priboju

Izvor: TANJUG

podeli vest

Festival "Dani Danila Lazovića" biće održan od 18. do 23. septembra u Priboju

Foto: TANJUG/J. Savić, ilustracija

PRIBOJ - Pozorišni festival "Dani Danila Lazovića" u Priboju u jubilarnom 10. izdanju, ove godine će biti održan od 18. do 23. septembra, najavljeno je na društvenim mrežama.

Predfestivalski program kao prolog manifestacije biće realizovan 18. septembra sa stand up komedijom "Koma" glumca Ivana Tomića i dan kasnije 19.09. sa predstavom "Smrt čoveka na Balkanu" po tekstu i režiji Miroslava Momčilovića, u produkciji Narodnog pozorišta Kikinda.

Pozorišni program se uglavnom izvodi u Velikoj sali Doma kulture "Pivo Karamatijević".

Zvaničan program i svečano otvaranje festivala posvećenog velikom karakternom glumcu Danilu Lazoviću će početi 20. septembra. Tada će biti otvorena izložba "Naših deset godina" kustosa Slobodanke Klačar u Galeriji "Nadežda Nada Vitorović" u Zavičajnom muzeju Priboj.

Posle otvaranja izložbe uslediće koncert "Sa Mocartom na krilima muzike" poznatog srpskog pijaniste Stefana Đokovića.

Prvo veče će obeležiti i svečana dodela nagrada za izuzetan doprinos razvoju festivala "Dani Danila Lazovića".

Sledeći dan 21.09. u Zavičajnom muzeju Priboj rezervisan je za duodramu "Što se bore misli moje" (Pozorište Slavija, Beograd) o knezu Mihailu Obrenoviću u kojoj igraju Nebojša Đorđević i Dragana Obradović (ujedno oboje potpisuju režiju) prema tekstu Zlate Tipold, i staru predstavu "Čekaonica" Borisa Liješevića (Atelje 212).

Festival će imati 22. septembra i specijalan program "Reč dve o Danilu" kada će o značajnom srpskom glumcu govoriti Vojin Ćetković (snimali su zajedno TV seriju "Porodično blago"), Jelena Novaković, Mihailo Laptošević, Pavle Joksimović, Nataša Radovanović, i drugi.

Iste večeri 22.09. će biti izvedena i monodrama "Knjiga o Milutinu" prema istoimenom književnom delu Danka Popovića, gde igra Nenad Jezdić, u režiji Egona Savina (Zvezdara teatar, Beograd).

Za sam kraj multimedijalnog festivala 23. septembra će ispred Doma kulture "Pivo Karamatijević" biti održan koncert sastava "Two Souls" sa gostima uz svečani defile gostiju i svih učesnika.

Tada je planirano i Takmičarsko veče za studente glume u recitovanju poezije, gde je gost glumac Petar Božović, specijalni gost Rale Damjanović i muzički gost - Nataša Radovanović.

Umetnički direktor festivala je glumac Milorad Miki Damnjanović, rodjen u Priboju, poznat kao stalni član Beogradskog dramskog pozorišta.

Stručni žiri festivala čine: glumci Vojin Ćetković i Petar Božović, profesor dr Radovan Knežević (FDU), radio novinar, recitator i pisac Rale Damjanović, kao i Damir Mahmutović ispred Akademije dramskih umjetnosti Tuzla (BiH).

Danilo Lazović (Brodarevo, 1951 - Beograd, 2006) bio je veoma popularan pozorišni, filmski i televizijski glumac, koji je gimnaziju završio upravo u Priboju.

Diplomac sa Akademije za pozorište, film, radio i televiziju od 1974. godine, tokom plodne karijere je ostvario ogroman broj uloga u matičnom Narodnom pozorištu, Zvezdara teatru i Ateljeu 212.

Širu popularnost je stekao ulogom Šćepana Šćekića u TV seriji "Srećni ljudi" (1993) po scenariju Siniše Pavića kod koga je igrao i u serijalima "Bolji život" (1988), "Porodično blago" (1998) i "Stižu dolari" (2004).

Osim toga, imao je nezaboravne uloge u seriji "Zaboravljeni" (1990), izvedenoj iz filma "Početni udarac" Darka Bajića, filmovima - "Mala" (1991) Predraga Gage Antonijevića, "Tri karte za Holivud" (1993) Božidara Bote Nikolića, "Jagoda u supermarketu" (2003) Dušana Milića.

Pamte se i role Danila Lazovića u domaćim ostvarenjima "Lazar", "Ivan", "Najbolji", "Laf u srcu", "Poslednji krug u Monci", "Dvoboj za južnu prugu", "Boško Buha", "Poseban tretman", "Igmanski marš", "Sveto mesto", "Cubok", "Virtuelna stvarnost".