15. septembar 2023 17:30

Predstava “Rat i mir” Narodnog pozorišta 18. i 19. septembra gostovaće u Sankt Peterburgu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Predstava “Rat i mir” Narodnog pozorišta 18. i 19. septembra gostovaće u Sankt Peterburgu

Foto: Shutterstock.com/Dario Lo Presti, ilustracija

BEOGRAD - Narodno pozorište u Beogradu 18. i 19. septembra gostovaće sa dramom „Rat i mir“ u Nacionalnom dramskom teatru Rusije „Aleksandrinski” u Sankt Peterburgu, saopštila je direkcija nacionalnog teatra.

Predstava „Rat i mir“ prema istoimenom romanu Lava Nikolajeviča Tolstoja u režiji Borisa Liješevića biće igrana u okviru 14. izdanja Međunarodnog pozorišnog festivala „Aleksandrinski”.

Na festivalu u Sankt Peterburgu u ulozi grofa Pjera Bezuhova premijerno će nastupiti Ivan Bosiljčić, glumac koji već nekoliko godina karijeru uspešno gradi i u Rusiji.

Glavnu ulogu od premijere je imao Hadži Nenad Maričić.

U glumačkoj podeli su i Miodrag Krivokapić, Danilo Lončarević, Zlatija Ocokoljić Ivanović, Zorana Bećić Đorđević, Dušan Matejić, Bojana Stefanović, Teodora Dragićević, Nemanja Stamatović, Nina Nešković, reditelj Boris Liješević, Magdalena Mijatović, Petar Strugar, Vučić Perović i Nedim Nezirović.

Kako je izjavio reditelj, skoro svi glavni događaji o kojima pišu istorije pozorišta i sve što se uči na akademijama, dogodilo se u ovom ruskom pozorištu, koje predstavlja najznačajnije izvorište evropskog teatra.

“Sećam se rada na ovoj predstavi, neizvesnosti, dilema, da li ćemo stići, da će biti dobro. Bilo je kratko vreme, jer je korona poremetila početak rada. Ali, imali smo veliku veru, slogu i zajedništvo i ljubav. A samo nešto više od godinu dana nakon premijere gostovanje na svetskoj pozorišnoj olimpijadi u Budimpešti, a sada u Aleksandrinskom – najvećem, najznačajnijem. Uzbuđeni smo i uplašeni”, kaže Liješević.

Gostovanje na sceni jednog od najvećih i najvažnijih ruskih pozorišta, koje sarađuje sa brojnim kućama u svetu, biće realizovano u okviru Sporazuma o saradnji koji je potpisan 13. marta ove godine između Narodnog pozorišta u Beogradu i Nacionalnog dramskog teatra Rusije „Aleksandrinski“.

Predstava „Rat i mir” premijerno je izvedena 30. maja 2022. godine na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu.