3. januar 2024 14:52

Opera "Na uranku" 17. i 20. januara u Narodnom pozorištu u Beogradu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Opera "Na uranku" 17. i 20. januara u Narodnom pozorištu u Beogradu

Foto: PROMO/Narodno pozorište u Beogradu

BEOGRAD – Prva srpska opera “Na uranku” u produkciji Narodnog pozorišta u Beogradu, biće izvedena 17. i 20. januara, na Velikoj sceni (19:30) ove ustanove, povodom 120 godina od premijere, saopštila je direkcija teatra.

U pitanju je opera iz jednog čina kompozitora Stanislava Biničkog, prema libretu našeg najvećeg komediografa Branislava Nušića, pod dirigentskom upravom Stefana Zekića i u režiji Ane Grigorović.

Kako je nazivaju, jedinstveni biser srpske kulturne baštine, jednočinska opera prvi put je izvedena u Narodnom pozorištu u Beogradu 20. decembra 1903. godine.

Radnja se odvija u burnim vremenima sa kraja pretprošlog veka, na jugu Srbije, i u okviru nje, smeštena je priča o ljubavnom trouglu mladog srpskog para i turskog age.

Opera u režiji Ane Grigorović, premijerno izvedena 30. oktobra 2019. godine, jeste moderna u svojoj postavci, a zaplet je stilizovan i osavremenjen, da bi današnjoj publici komunikativnije približio tu univerzalnu ljubavnu priču.

U podeli su Evgenija Jeremić (Stanka), Marko Živković (Rade), Dubravka Filipović (Anđa), Mihailo Šljivić (Redžep), Mihailo Otašević (Mujezin).

U predstavi učestvuju Orkestar, Hor i Operski studio “Borislav Popović” Narodnog pozorišta u Beogradu.

Autorsku ekipu čine još: scenografkinja Dunja Kostić, kostimografkinja Katarina Grčić Nikolić, koreograf Miloš Kecman, dok scenski pokret potpisuje Suzana Lukić.

Između praizvedbe i premijere u ovoj produkciji, opera “Na uranku” imala je još tri premijere na sceni beogradskog Narodnog pozorišta: 26. septembra 1968, 7. oktobra 1999. i 4. decembra 2003. godine.