10. januar 2024 10:55

Solisti pariske Opere nastpaju večeras u Narodnom pozorištu: Uzbudljivo je igrati sa novim ansamblom

Izvor: TANJUG

podeli vest

Solisti pariske Opere nastpaju večeras u Narodnom pozorištu: Uzbudljivo je igrati sa novim ansamblom

Foto: TANJUG/JADRANKA ILIĆ

BEOGRAD - Prvi solisti pariske "Opere" Eloiz Burdon (Heloïse Bourdon) i Žeremi Lu Ker (Jeremy Loup Quer) nastupiće večeras (19.00) u baletu "Krcko Oraščić“ u Narodnom pozorištu u Beogradu.

Primabalerina Burdon je rekla Tanjugu da su zahvalni na pozivu umetničke direktorke Baleta Narodnog pozorišta Ani Pavlović da prvi put nastupe u srpskom nacionalnom teatru.

Gosti iz Francuske predstaviće se u glavnim ulogama Maše i Krcka Oraščića, u koreografiji Konstantina Kostjukova, prema Marijusu Petipu i Lavu Ivanovu, a u predstavi će učestvovati kompletan ansambl Baleta i Orkestar Narodnog pozorišta pod dirigentskom upravom Đorđa Pavlovića.

Ker je rekao Tanjugu da je uzbudljivo i izazovno plesati sa novim ansamblom, odnosno u drugačijoj koreografiji i postavci, a posebno im je drago što će nastupiti u "pozorištu koje je zaista predivno, kao dragulj u kutiji".

Prema njegovim rečima, u "Krcu Oraščiću" Petra Iljiča Čajkovskog glavni izazov za plesača je "da osete priču, Božić, Mašin san i ljubav dvoje likova".

"Muzika Čajkovskog je apsolutno neverovatna. Igra se već 200 godina, veoma je lepa", ocenio je Ker, koji je od 2011. godine u pariskoj "Operi“ ostvario niz velikih solističkih uloga klasičnog repertoara kao što su Princ Zigfrid i Grof Rotbart u "Labudovom jezeru“ ili Lenski i Knez Gremin u "Onjeginu“.

Burdon je dobila angažman u pariskoj "Operi" sa svega 16. godina, putem konkursa, a ostvarila je niz značajnih uloga klasičnog repertoara poput Odete/Odilije u "Labudovom jezeru“, Aurore u "Uspavanoj lepotici“ ili naslovne u "Karmen".

Balerina je inače ćerka francuskog glumca Alena Nurija (Alain Noury), koji je ostvario niz uloga kod nas u filmovima "Vrhovi Zelengore“ (1976), "Opasni trag“ (1984), "Lepota poroka“ (1988), i "Iskušavanje đavola“ (1991), kao iseriji "Bolji život“, a majka joj je rodom iz Beograda.

Burdon je potvrdila da će joj roditelji doći na izvođenej "Krcka Oraščića" danas u Beogradu.

Pavlović je rekla Tanjugu da je do saradnje sa francuskim umenticima došlo tako što ju je u decembru kontaktirala Burdon, rekla da prek odruštvenih mreža prati rad Baleta Narodnog pozorišta, "da joj se jako sviđa i da bi želela da nas upozna".

"Brzo smo ostvarili saradnju. Već 3. januara su došli da probaju sa nama, da nauče našu verziju. Želela sam kao umetnički direktor baleta da nagradim našu publiku. Predstava 'Krcko Oraščić' je rasprodata u decembru i januaru, i htela sam da napravim jedno veliko iznenađenje za publiku", navela je Pavlović.

Tek kasnije je Pavlović saznala da je Burdon ćerka Nurija, kad je po dolasku u Beograd stidljivo upitala da li zna njenog oca.

"Rekla sam kako da ne znam, on je bio veoma poznat u našim krajevima i svi su bili zaljubljeni u njega. Tako je bilo simpatično i onda mi je rekla da će doći, i da se mnogo raduju njeni mama i tata što će posle 30 i nešto godina doći u Beograd", rekla je Pavlović.