21. januar 2024 23:59

Održana premijera predstave "Sanjao sam da sam se probudio" u Narodnom pozorištu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Održana premijera predstave "Sanjao sam da sam se probudio" u Narodnom pozorištu

Foto: TANJUG/MARKO ĐOKOVIĆ

BEOGRAD - Premijera predstave “Sanjao sam da sam se probudio” Željka Hubača, u režiji Dina Mustafića, održana je večeras na maloj sceni “Raša Plaović” Narodnog pozorišta u Beogradu.

Uloge tumače Dušan Matejić, Jovan Jovanović, Anastasija Anja Mandić, Suzana Lukić, Nina Nešković, Nikola Vujović i Slobodan Beštić, dok su specijalni gosti bili istaknuti sopran Katarina Jovanović i osmočlani hor “Smilje”.

Komad “Sanjao sam da sam se probudio” bio je planiran da se premijerno izvede krajem novembra 2023, ali je projekat usled bolesti nekoliko glumaca pomeren za ovu godinu.

Nova predstava se tiče upravo pozorišta, kako ono izgleda izvan scene, iza kulisa, tokom procesa probe, sa kojim sve problemima se istinski suočava, kako funkcioniše hijerarhija u takvoj ustanovi kulture, odnosi između reditelja i upravnika ili reditelja i glumaca.

Tako se gradi jedan kompleksan svet unutar dasaka koje život znače za sve te posvećene dramske umetnike.

Priča ove drame pripoveda o životu u jednom pozorištu kroz četiri žanra koji se kreću od farse, preko melodrame, istorijskog okvira, etno avanture do vodvilja, uz elemente komada sa pevanjem - songovimao.

Predstava je fragmentarne strukture, sastoji se iz nekoliko celina i različitih situacija, skoro kao omnibus, u kome sedmoro glumaca tumači po nekoliko različitih likova.

Na idejnom vizuelnom planu, ta fragmentarnost funkcioniše na pokretnoj kružnoj scenografiji koja prikazuje nove scene, kako se okreće ka publici.

Reditelj Dino Mustafić, gost iz Bosne i Hercegovine, u poslednje dve decenije je realizovao razne predstave u Srbiji i Beogradu, kao što je "Rođeni u YU" grupe autora (JDP) ili "Mali mi je ovaj grob" Biljane Srbljanović (Bitef teatar).

Pisac Željko Hubač, bivši direktor Drame, sada zaposlen kao dramaturg Narodnog pozorišta u Beogradu, u matičnom teatru je imao uspeha sa komadom "Bizarno", čija je premijera bila pre 10 godina, i tragikomedijom "Berlinski zid" u Beogradskom dramskom pozorištu (2015).

"Napisao sam komad o pozorištu, o tome koliko i kome ono znači, o njegovoj društvenoj poziciji, sjaju i bedi, o onome šta je u njemu lepo i ružno, o strasti koja ga stvara i obesti koja ga razara, umetničkoj sujeti i ljubavi, o snazi onih koji u njega veruju i koji mu se daju čak i kada mu ne veruju", rekao je povodom premijere Željko Hubač.

Autorsku ekipu čine još scenograf Jasmina Holbus, kostimograf Marina Medenica, kompozitor Irena Popović, asistent reditelja i montažer video materijala Nikola Kljajić, asistent kompozitora i korepetitor Ivan Mirković, Ljiljana Mrkić Popović (scenski govor).