22. januar 2024 15:13

Madlenijanum odbeležava 25 godina postojanja premijerom komedije "Godišnjica"

Izvor: TANJUG

podeli vest

Madlenijanum odbeležava 25 godina postojanja premijerom komedije "Godišnjica"

Foto: Tanjug/video

BEOGRAD - Komedijom "Godišnjica" Rebeke Vilhajt, u režiji Petra Jovanovića, 26. januara od, Madlenijanum odbeležava 25 godina postojanja.

Pre 25 godina, 26. januara 1999. godine, Madlenianum, tadašnja Kamerna opera, odigrao je svoju prvu premijeru, operu "Tajni brak" Domenika Čimaroze. Pozorište je preraslo u Operu i teatar na čijoj sceni su na repertoaru svi žanrovi, od opera za decu, monodrama… do mjuzikla.

Sledeći tradiciju da svakog 26. januara odigraju poslednju premijeru, ovog puta je to komedija Rebeke Vilhajt, u režiji Petra Jovanovića.

Radnja komedije je smeštena u Njujorku, a prvi čin se dešava 1968, u godini velikih društvenih promena u svetu, kada se mlađa generacija pobunila protiv ustaljenih društvenih normi i zahtevala promene u načinu na koji se globalno društvo razvija. Drugi čin se odvija 1992. godine. Glavna junakinja Mimsi iznajmljuje isti hotelski apartman sa željom da proslavi godišnjicu braka sa Semom i "rekonstruiše" njihovu prvu bračnu noć. Međutim, ispostavlja se da njihov brak nije srećan, ponavljaju greške svojih roditelja, pokušavaju da nađu utehu u "ispravljenoj" prošlosti – u mlađim verzijama onog drugog.

Mimsi tumači Vanja Milačić, a Sema Srđan Karanović, a u podeli su i Ljubinka Klarić, Stefan Bundalo, Tamara Aleksić i Ljubomir Bulajić.

U autorskom timu su i scenograf Damjan Paranosić, kostimograf Milica Grbić Komazec i kompozitor Bojan Milinković.

Za scenski pokret zadužen je Danilo Milovanović, a za scenski govor Milica Janketić. Dizajner svetla je Srđan Jovanović.