27. januar 2024 15:50

Hendlova barokna opera "Rinaldo" biće izvedena 30. januara u Beogradu, a dan kasnije i u Novom Sadu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Hendlova barokna opera "Rinaldo" biće izvedena 30. januara u Beogradu, a dan kasnije i u Novom Sadu

Foto: Shutterstock.com/Igor Bulgarin, ilustracija

BEOGRAD - U utorak i sredu, 30. i 31. januara, Nova Beogradska Opera u saradnji sa 22. Beogradskom Baroknom Akademijom i Rossi Festom, donosi po prvi put u Beograd i Novom Sad Hendlovu baroknu operu "Rinaldo", najavili su organizatori.

Ovaj nesvakidašnji događaj dešavaće se u Jevrejskom kulturnom centru u Beogradu, kao i u Novosadskoj sinagogi, sa početkom u 20 časova. A samo dva dana ranije, u nedelju 28. januara, u Jevrejskoj opštini u Beogradu, održaće se koncert "Barokna gozba".

Hendlova opera "Rinaldo" napisana je za Londonsku publiku 1711. godine.

Izvešće je međunarodni solisti uz barokni orkestar koji će svirati na istorijskim instrumentima iz Hendlovog doba - Barokni orkestar Beogradske Barokne Akademije, ansambl Nju Triniti Barok (New Trinity Baroque), kao i soliste iz Italije, Rusije, Perua, Irske, Hrvatske, Srbije i drugih zemalja, a u režiji bas-baritona Sretena Manojlovića (koji se u ovoj predstavi prvi put prikazuje kao reditelj) te pod dirigentskom upravom jednog od naših najpriznatijih čembalista i dirigenata, maestra Predraga Goste.

Ceo događaj predstavlja kulminaciju Beogradske Barokne Akademije, koja se održava od 22. do 31. januara, uz učešće mladih talentovanih solo pevača i instrumentalista.

Mentori su, pored Goste i Manojlovića, britanski barokni violinista Ejdrijan Baterfild (Adrian Butterfield) i kontratenor Nikolas Klepton (Nicholas Clapton). Oni su protekle nedelje aktivno radili na obuci mladih pevača i instrumentalista koji su došli iz svih krajeva sveta.

Beogradska Barokna Akademija, koja se održava u Beogradu još od 2013. godine, do sada je stekla zavidnu reputaciju na evropskom nivou.