24. mart 2024 21:02

Kompanija Ervea Kubija iz Kana gostovala večeras u dva termina na BFI

Izvor: TANJUG

podeli vest

Kompanija Ervea Kubija iz Kana gostovala večeras u dva termina na BFI

Foto: TANJUG/JELENA SAVIĆ

BEOGRAD - Francuska Kompanija Ervea Kubija iz Kana gostovala je večeras u dva termina sa predstavom "Sol Invictus" u Pozorištu na Terazijama, u okviru 21. Beogradskog festivala igre (BFI).

Koreograf Erve Kubi se obratio publici pre početka svog autorskog igračkog komada i naglasio da projekat predstavlja "deklaraciju ljubavi i umetničke igre".

"Večeras ćete na pozornici gledati 17 igrača koji su gotovo svi različite nacionalnosti. Ne bih vam sada otkrivao koje su sve nacionalnosti u pitanju. Oni su u potpunosti posvećeni igri, i kompletno su ostvarili pravo zajedništvo", istakao je Erve Kubi.

Diplomirani farmaceut, a zapravo koreograf po opredeljenju sa uspešnom umetničkom karijerom, Kubi je naveo i osnovnu ideju svoje predstave.

"Želja mi je bila da u komadu predstavim kako bi izgledalo da budemo svi ponovo rođeni, da se vratimo u detinjstvo, i prisetimo se vremena kad smo se igrali kao deca. Ovde je prisutna jedna snažna iskra, jaka kao sam život, ispunjena ljubavlju i radošću zajedničke igre", zaključio je Erve Kubi u obraćanju publici.

Vizuelno scensko delo od 80 minuta donosi varijacije na temu povratka u detinjstvo, ponovnog rađanja, odjek uživanja u igri na sceni što su prikazali vešti izvođači u brejkdensu, hip hopu, baletu, modernoj igri.

Uz moderne kompozitore, Kubi je koristio i klasiku - "Sedmu simfoniju" Ludviga van Betovena.

Čak 17 igrača se nalazi u nekoj vrsti zajednice, grupe, komune, ili zajedništva, kreću se u krugovima, kao u nekoj vrsti obreda, dinamičnog rituala, i pružaju atraktivne akrobacije i majstorije.

Umetnici savremene igre skaču visoko i onda lete kroz vazduh, dok ih naposletku ne uhvate kolege na sceni pri slobodnom padu.

Oni u nekoliko navrata stavljaju veliku podlogu na pod scene, koja je pozlaćene boje, u stilu gigantskog čaršava ili mušeme, te se kasnije ova tvorevina nakratko pretvara u šator, igraju se sa tim oblicima kao da je plastelin.

Predstava je puna neverovatnih poteza i umeća igrača u formi pozorišta savremene igre i cirkuske umetnosti, koje je publika na kraju nagradila burnim aplauzom.

Komad kroz svoj razvoj ima tri moguća kraja, kao tri celine koje se nastavljaju i nadovezuju jedna na drugu, odnosno treću.

Američki dnevnik "Njujork tajms'' o predstavi "Sol Invictus" piše sledeće: "Ako gospodin Kubi može da napravi svetove toliko primamljive kao ovaj koji je stvorio ovde, onda je on značajan dodatak svetu igre".

Svetska premijera "Sol Invictus" je bila 2023. godine u Eks an Provansu, u Francuskoj.