27. mart 2024 11:23

Nagrada "Mija Aleksić" za predstavu "Ćelava pevačica" na "Danima komedije"

Izvor: TANJUG

podeli vest

Nagrada "Mija Aleksić" za predstavu "Ćelava pevačica" na "Danima komedije"

Foto: Shutterstock.com/aerogondo2, ilustracija

JAGODINA - Žiri festivala "Dani komedije" u Jagodini u sastavu Svetislav Bule Goncić, predsednik, Đurđa Tešić i Željko Jovanović, odlučio je da nagrada "Mija Aleksić" za najbolje pozorišno ostvarenje pripadne predstavi "Ćelava pevačica", Ežena Joneska, u režiji Jagoša Markovića, u produciji Centra za kulturu Tivat.

Jagoš Marković je posthumno nagrađen za najbolju režiju, a isti komad je osvojio još tri priznanja. Olga Odanović za ulogu Gospođe Borio, za najbolje glumačko ostvarenje, Branimir Popović je za ulogu vatrogasca – Kapo Pompijeri laureat nagrade "Nikola Milić" za najbolju epizodnu ulogu , a nagradu za najbolje kostimografsko ostvarenje osvojila je Marija Marković Milojev.

Prvakinja nacionalnog teatra Olga Odanović ovogodišnja je dobitnica nagrade "Zlatni ćuran" za životno delo.

Za najbolja glumačka ostvarenja nagrade su dodeljene i Nenadu Jezdiću za rolu u predstavi "Razvojni put Bore Šnajdera", režija Egon Savin, u produkciji Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

I Minji Peković za ulogu Klovna u predstavi "Bravo za klovna", u njenom autorskom projektu, produkcija Narodnog pozorišta Subotica.

Najbolji mladi glumci su Sara Simović i Milan Kolak, koji su ostvarili naslovne uloge u drami "Ljubinko i Desanka" Ace Popovića Narodnog pozorišta "Toša Jovanović", Zrenjanin.

Marija Kalabić je nagrađena za najbolju scenografiju u komadima "Bravo za klovna" i "Ljubinko i Desanka".

Specijalno priznanje za muziku dodeljeno je autorima Robertu Pešutu Manjfiko i Aleksander Pešutu Šacu u predstavi "Radovan treći", Narodnog pozorišta Sombor, u režiji Vita Taufera.

Nagrade će biti uručene večeras, na Svetski dan pozorišta.

U čast nagrađenih, Narodno pozorište Beograd izvešće duodramu "Dečje povrede" Džozefa Radživa u režiji Ivana Vukovića, u kojoj igraju Sloboda Mićalović i Vuk Kostić.