31. mart 2024 00:03

Premijera predstave "Staklena Menažerija" održana u Madlenianumu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Premijera predstave "Staklena Menažerija" održana u Madlenianumu

Foto: Shutterstock.com/VDB Photos, ilustracija

BEOGRAD - U godini kada svet slavi 80 godina od praizvedbe drame "Staklena menažerija" genija američke dramaturgije Tenesi Vilijamsa, zemunsko pozorište Madlenianum pridružilo se jubileju večerašnjom premijerom istoimene predstave na Maloj sceni u prevodu, režiji, scenografiji i izboru muzike Ivane Vujić.

"Staklena menažerija" je dobrim delom autobiografski komad ovog velikog autora koji, pišući u prvi plan stavlja osobu nežnu poput staklene figurice, Loru Vingfild.

Lorina čistota u kontekstu okruženja u kojem živi doživljava se kao osobina koja je među ljudima izumrla na način na koji su izumrli jednorozi.

Ova devojka koja na najnežniji način obožava svoju kolekciju staklenih figurica, a posebno svog jednoroga, doživljava ljubavnu priču sa mladićem Džimom koji nije u stanju da dokuči visinu na kojoj je Lorina duša.

Lora je skučena u svom socijalnom životu i njen svet, osim staklene menažerije, predstavljaju još samo njena majka Amanda i brat Tom.

Tenesi Vilijams stvorio je pravo pozorišno remek-delo koje i posle 80 godina od nastanka korespondira sa savremenim čovekom i pokreće na borbu za dobrotu i čistotu.

Iako je bol čest pratilac onih koji su dobri i čisti, ova drama, kao i predstava u Madlenianumu, nastala po tom delu, pozivaju na takav čestit način življenja.

Takođe, "Staklena menažerija" predstavlja sredstvo kojim se pozorišni umetnici bore za one ljude koji su drugačiji, posebni, unikatni, osetljiviji od većine.

Rediteljka Ivana Vujić je 2009. godine imala u ovom teatru uspešnu režiju drame istog autora, "Mačka na usijanom limenom krovu".

Ovog puta ona je predvodila projekat "Staklena menažerija".

Vujić je predala uloge izuzetnom glumačkom timu i sa njima sarađivala u najlepšem nadahnuću i posvećenosti.

Loru tumači Tamara Aleksić koja je donela autentičnu tananost u nebrojeno nijansi crpeći stvaralački nektar iz dramskog dela, poimanja rediteljskog koncepta i ličnog doživljaja sveta drugačijih ljudi.

Lori namenjenog mladića Džima igra mudro Nikola Rakočević odenuvši grubost lika u toplinu i osmeh, dajući celokupnoj predstavi da kroz njega upoznamo čitav jedan drugi svet koji postoji van porodice Vingfild, svet poslovnosti, kalkulacija, šablona i mode.

Ognjen Malušić kao Lorin brat Tom, u kojem se zapravo krije sam pisac Tenesi Vilijams, doneo je ubedljivo mladog čoveka koji je u teškim životnim okolnostima sačuvao u sebi ljubav za bližnje i odgovornost, ali je u neprestanoj ličnoj borbi i rastrzanosti između svojih snova i realnosti.

I konačno raskošan lik Amande Vingfild, samohrane majke Lore i Toma, igra Borjanka Ljumović koja je stvorila ženu borca kakva se može sresti samo u kontekstu sveta "staklenih".