4. april 2024 15:44

Počele probe predstave "Pokondirena tikva" u Narodnom pozorištu u Beogradu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Počele probe predstave "Pokondirena tikva" u Narodnom pozorištu u Beogradu

Foto: PROMO/Narodno pozorište u Beogradu

BEOGRAD - Narodno pozorište u Beogradu saopštilo je danas da su počele probe predstave "Pokondirena tikva”, po tekstu Jovana Sterije Popovića, u režiji Ive Milošević.

Premijera je planirana 25. maja na sceni "Raša Plaović", a iz Narodnog pozorišta je navedeno da je Milošević želja da ova postavka "korespondira sa sadašnjim osećanjem stvarnosti i da se temelji na senzibilizetu sadašnjeg trenutka".

Milošević želi da se predstava zapita nad mogućnošću promene "ukorenjene agresije u komunikaciji i delanju, kod onih koji su stubovi primitivnog zaostalog i netolerantnog u palanačkoj sredini, i onih koji iz očajanja teže površno shvaćenoj uzvišenoj egzistenciji".

"Ne želim naivno ironičan bidermajersko prosvetiteljski komad o našoj prošlosti, već tragikomičan pogled na kontinuitet duha palanke u Srbiji“, navela je Milošević.  

Uloge su dodeljene Nataši Ninković, Ivi Milanović, Slobodanu Beštiću, Ivani Šćepanović, Aleksandru Vučkoviću, Seni Đorović, Aleksandru Đurici i Draganu Sekuliću, navedeno je u saopštenju.

Dramaturg je Molina Udovički Fotez, scenograf Gorčin Stojanović, kostimograf Boris Čakširan, kompozitor Vladimir Pejković, a za scenski govor je zadužena Ljiljana Mrkić Popović.

Iz Narodnog pozorišta su podsetili da će to biti njihova osma dramska postavka Sterijine komedije karaktera iz 1838. godine, a "Pokondirena tikva“ se u tri navrata našla i na operskom repertoaru nacionalnog teatra.