20. januar 2023 15:24

Narodno pozorište obeležilo slavu Sveti Jovan Krstitelj

Izvor: TANJUG

podeli vest

Narodno pozorište obeležilo slavu Sveti Jovan Krstitelj

Foto: Shutterstock.com/Mirko Kuzmanovic, ilustracija

BEOGRAD - Narodno pozorište u Beogradu proslavilo je danas svoju slavu Sveti Jovan Krstitelj u sali na 5. spratu, gde je ranije bila i treća scena za izvođenje predstava "Peti sprat".

U krugu prijatelja ove umetničke kuće i medija, održan je svečani čin sečenja slavskog kolača u prisustvu direkcije Nacionalnog teatra.

Otac Branko Topalović, protojerej stavrofor iz Saborne crkve u Beogradu održao je službu povodom slave i čestitao je svima iz ovog pozorišta.

"Srećna slava vašeg zaštitnika, gospodina Jovana Krstitelja, koji štiti ovaj vaš spomenik i hram kulture. Molitvama da podarimo pre svega svima zdravlje, a onda i nadahnuće za umetnost. Da vas čuva i štiti vaš zaštitnik", govorio je otac Branko Topalović.

Upravnik NP Svetislav Goncić je izjavio da je "za sve nas u pozorištu ovaj trenutak veoma značajan i siguran sam da će nam u budućnosti biti dobro, da ćemo imati lepe periode".

Hor je priredio repertoar crkvene, duhovne muzike i molitve, standardne kompozicije "Oče naš", "Gospodi pomiluj" i "Mnogaja ljeta".

Svečanom događaju prisustvovali su pomoćnik ministra kulture sikar Radovan Jokić, direktor Opere Narodnog pozorišta Nikola Mijailović, upravnik Opere i teatra Madlenianum Andreja Rackov, operska diva Dragana Del Monako, upravnik pozorišta za decu "Boško Buha" Igor Bojović, džez muzičar i pedagog Ivan Ilić Ilke, glumac iz ansambla NP Predrag Miletić, i mnogi drugi.

Narodno pozorište će u narednom periodu biti veoma vredno i produktivno, jer je nedavno predstavilo retrospektivu 2022. i ulazak u 2023. godinu sa novim projektima.

Glumac Svetislav Goncić 22. decembra 2022. je zvanično izabran za upravnika Narodnog pozorišta, jer je od oktobra 2021. imao funkciju vršioca dužnosti upravnika, i sa tog mesta je nasledio koleginicu rediteljku Ivanu Vujić Kominac.

Od novih projekata, prema planu trebalo bi da krenu u produkciju dve nove dramske predstave, čije probe počinju tokom januara.

Prva je nova verzija čuvenog romana "Očevi i oci" (1985) Slobodana Selenića, čiju je dramatizaciju napisala Katja Đarmati, dok je reditelj Veljko Mićunović.

Davno se igrala adaptacija ovog romana na Velikoj sceni Ateljea 212, a inače se ovo delo nije često postavljalo na scenu.

Slobodan Selenić poznat je i po svojim romanima “Memoari Pere Bogalja” (1968), “Pismo glava” (1972), “Prijatelji sa Kosančićevog venca 7” (1980), “Timor mortis” (1989), “Ubistvo s predumišljajem” (1993), drami “Ruženje naroda u dva dela”.

Druga premijera će biti komad "Naš razred" poljskog pisca Tadeuša Slobodzianeka, u režiji Tatjane Mandić Rigonat (postavila uspešne predstave u Narodnom pozorištu - “Zli dusi”, “Ivanov”, “Balkanski špijun”).

Ova drama se igra po regionu, u Kamernom teatru 55 na scenu je postavio reditelj Dino Mustafić 2018. godine, a od ove sezone je na repertoaru Gradskog dramskog kazališta "Gavella" u Zagrebu.

Predstava "Naš razred" otvara pitanje fašizma i strašnih zločina te univerzalnog traganja za istinom i pravdom.

Zasnovana je na istinitom događaju iz 1942., kada su u selu Jedvabne, u istočnoj Poljskoj, poljski katolici upali u domove komšija Jevreja sa kojima su odrastali, na silu ih zatvorili u ambar i spalili čak 1 600 nevinih duša.

Komad istražuje zlo koje ljudima zamrači umove, pretvarajući ih u najgore zločince, spremne ubiti i one sa kojima su do juče živeli i bili prijatelji.

U drami se prepliću ljubav i smrt, uspomene i zaborav, silovanje i saosećanje.

Upravnik Svetislav Goncić skoro je otkrio da planiraju i ambiciozni projekat – čuvenu dramu “Majstor i Margarita” prema istoimenom romanu (1967) ruskog pisca Mihaila Bulgakova.

Novu sezonu 2022/2023. od oktobra Narodno pozorište je počelo sa premijerama kamerne opere “Deca” prema nagrađivanom romanu-poemi Milene Marković (laureat NIN-ove nagrade) u režiji kompozitorke Irene Popović Dragović, drame “Sitnice koje život znače” po romanu Lorenca Maronea, u režiji Andreja Nosova, koja je već osvojila nagrade na festivalima u Tivtu, Čortanovcima, Aranđelovcu i Beogradu - u Rakovici ("Festival festivala").

Poslednja premijera je bila na Dan Narodnog pozorišta – 22. novembra 2022, tragedija "Magbet" Vilijama Šekspira, u režiji Jagoša Markovića, na posebno kreiranoj sceni iza pozornice, gde publika sedi oko glumaca.

U penziju su ispraćeni glumci - Ljiljana Blagojević, Radmila Živković, Gojko Baletić, kao i dirigent i bivši upravnik NP - Dejan Savić, a u stalni radni odnos su primljeni glumci – Petar Strugar, Nina Nešković i Vučić Perović.

Narodno pozorište će proslaviti jubilej – 100 godina Baleta, i tim povodom 19. marta je u planu premijera novog baleta "Gusar".

Gostovali su po regionu nakon dve decenije – Sarajevo, Banja Luka, Zagreb – HNK, Skoplje, uskoro "Žizela" putuje u Tiranu (Albanija).

Za jubilej – 100 godina Baleta 22. januara će biti izveden balet "Krcko Oraščić" Petra Iljiča Čajkovskog, kao početak manifestacije, jer je pre jednog veka izvedeno ovo delo u delovima, u nacionalnom teatru.

Inspirisan epskom poemom Džordža Gordona Bajrona, baletski dragulj kako nazivaju "Gusar", pun je avantura i uzbuđenja, i nalazi se na najpoznatijim baletskim scenama već 150 godina.