3. februar 2023 09:26

Marija Jelić: Pevanje je život, ne samo profesija

Izvor: TANJUG

Foto: TANJUG/ZORAN ŽESTIĆ

BEOGRAD - Gošća nove epizode video serijala Tanjug Reflektor bila je operska pevačica Marija Jelić koja je govorila o nastupima sa Beogradskom filhamonijom, u ulozi Toske i na Siciliji.

Jelić je rekla da je počastvovana što je imala priliku da krajem januara nastupi sa Beogradskom filhamonijom u Kolarčevoj zadužbini u Beogradu, nakon što je polagala audiciju kod dirigenta Gabrijela Felca.

Intext service Video

Na koncertu je izvedena "Simfonija tužnih pesama" poljskog kompozitora Henrika Gorcekog, iskustvo koje je Jelić "značajno unapredilo ne samo u interpretativnom, nego i u duhovnom smislu".

"Delo se sastoji iz tužnih pesma, koje su hrišćanske i lične, i imaju subjektivni momenat . Potrebno je u tehničkom smislu da imate mogućnost razvoja i kontrole vašeg glasa, u smislu dinamike, boje, različitog stila pevanja", istakla je umetnica.

Jelić je dodala da je za nju koncert bio velika čast i da se nada da je jedna od prvih stvari koje će raditi sa "fantastičnim orkestrom Beogradske filharmonije".

Proteklih meseci Jelić je debitovala u ulozi Toske u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu uz Željka Lučića kao Skarpije, što je za pevačicu bio veliki događaj, a u decembru je izvodila sa Kamernim orkestrom SNP u Beogradu "Iluminacije" Bendžamina Britena.

Service Photo Gallery

Pre nekoliko dana imala je solistički koncert na Siciliji u teatru Garibidi gde je sa pijanistom Koradom Balbom izvela program iz njujorškog Karnegi hola od pre godinu dana, 7. februara je očekuje ponovo "Toska".

Istog meseca sledi izvođenje "Aide" u Kairu, dok je u maju očekuje Četvrta simfonija Gustava Malera sa Sofijskom filharmonijom.

"Najvažnije je da volite pevanje. Mora da vam bude život a ne samo profesija. Morate da imate posvećenost, ali ne samo u fazi svakodnevnog vežbanja nego i u izgradnji vaše ličnosti. Vi rastete sa umentošću kao čovek", ocenila je Jelić.