27. novembar 2023 16:06

Reditelj Janez Burger: Saradnja sa Srđanom Koljevićem bila je prava poezija

Izvor: TANJUG

podeli vest

Reditelj Janez Burger: Saradnja sa Srđanom Koljevićem bila je prava poezija

Foto: Privatna arhiva

BEOGRAD - Slovenački reditelj je danas bio gost 29. Festivala autorskog filma u Beogradu sa novim filmom "Posmatranje", čiji scenario potpisuje sa nedavno preminulim srpskim autorom Srđanom Koljevićem, za kojeg je ocenio da je "saradnja sa njim bila prava poezija".

Ostvarenje "Posmatranje" premijerno je prikazano na 29. FAF-u sinoć u Dvorani kulturnog centra Beograda, uz razgovor sa publikom nakon projekcije.

"Bilo nam je jako lepo, vidim da su utisci pozitivni, a bila je i debata, što je dobro. Ovakve filmove i snimate da bi se stvorila neka rasprava, to nam je bio cilj", kaže reditelj Janez Burger.

Filmski scenario za "Posmatranje" je nastao prema istinitom događaju: mladić Kristijan zbrinut je u bolnici nakon što je brutalno pretučen, a to nasilje je imalo i prenos uživo preko Facebooka. Više od 20 000 ljudi je gledalo snimak na toj društvenoj mreži, ali ipak niko nije pozvao policiju.

Bolničarka na stažu Lara pomaže Kristijanu u ustanovi da mu bude lakše nakon incidenta.

Uloge tumače: Diana Kolenc, Vladimir Vlaškalić, Benjamin Krnetić, Jure Henigman, i drugi.

"Prvo mi je bilo čudno da niko pre mene nije snimio film o tome. Onda sam se uplašio da će dok radimo film, neko da nas pretekne, jer u Sloveniji je dug proces pripreme filma. Konkretno, "Posmatranje" smo radili pet godina", otkrio je reditelj i koscenarista Burger i dodao da mu se čini da će ova vrsta mučne teme nasilja i emitovanja uživo nažalost i dalje biti aktuelna i da tome nema kraja.

"Mislim da mi nismo u potpunosti ni shvatili društvene mreže, njihovu moć i uticaj. Danas je to prava revolucija u tehnologiji. Kao da se na to nismo navikli uopšte. Slično je i kada su se pojavili automobili. Polazimo od toga da su oni opasni, mogu da nalete i pregaze čoveka. Tako je i sa Facebookom, Instagramom, ne shvatamo posledice", ocenio je Janez Burger.

Poznati slovenački režiser se onda osvrnuo na saradnju sa Srđanom Koljevićem, koji nas je nažalost napustio zauvek u julu ove godine, nakon duže i teške bolesti.

"Sa našim dragim Srdjanom sarađivati bilo je kao poezija, nešto zaista posebno i jako lepo. Radili smo i pre toga jedan film zajedno i planirali smo još jedan nakon "Posmatranja". Sada kada ga nema, jako mi je teško bez njega", emotivno je govorio Burger o preminulom scenaristi i reditelju Koljeviću, sa kojim je potpisao i svoj film "Ivan" (2017), gde je koscenarista bila i Srdjanova supruga Melita Pota Koljević.

Janez Burger je govorio i o glavnoj glumici Diani Kolenc, za koju je istakao da mu je bila potrebna osoba koja će da nosi ovaj film i pomaže prebijenom mladiću i ona je bila idealna.

"Diana je bila na kastingu, i odmah se izdvojila, bez nedoumice. Imate snažan osećaj dok je gledate koliko je hrabra, talentovana i pre svega poštena. Na ekranu kod nje ništa nije fejk, nema laži", analizirao je Burger.

Reditelj, scenarista i producent Janez Burger je ostavio traga u svojoj domovini sa dugometražnim bioskopskim filmovima - "Idle Running" (1999), "Ruševine" (2004), "Tiha sonata" (2010) i spomenuti "Ivan" (2017), TV filmom "Sonja" (2007), TV serijom "Porodica Novak" (2000).

Producent filma "Posmatranje" Miha Černec je naglasio da je njihovo ostvarenje nedavno premijerno prikazano na Festivalu slovenačkog filma u Portorožu i osvojilo tri nagrade za najbolju glumicu, film u celini i zvuk, a još uvek nije krenuo u redovnu bioskopsku distribuciju po Sloveniji.

Miha Černec je tokom 2022. realizovao i film "Jahači" Dominika Menceja, gde je jednu od važnih uloga imao Nikola Kojo, tako da je saradjivao već sa umetnicima iz Srbije, kao i sada sa Srđanom Koljevićem.

"Odlučili smo se da radimo "Posmatranje" još 2017. godine kada je Janez Burger meni došao sa tom idejom. Želeo sam da radimo nešto tako aktuelno, jednu veoma vruću temu. Onda smo razvijali projekat od 2018. do 2022, i eto ove godine izašli sa gotovim filmom. Meni je sve to izgledalo da smo ga zaista brzo snimili", smatra Miha Černec.

Producent se na kraju osvrnuo na ponudu srpskih filmova u slovenačkim bioskopima, i naveo da su oni veoma prisutni, te otkrio da se uskoro očekuje velika gledanost nagradjivanog ostvarenja "Čuvari formule" Dragana Bjelogrlića, koji je imao uspeha na festivalima u Lokarnu (Švajcarska), Sarajevu, a u srpskim bioskopima već ima više od 200 000 gledalaca.

Takodje, na platformama "video on demand" izuzetno su gledane srpske igrane serije u Sloveniji.