4. decembar 2023 09:28

Reditelj Stefan Gajić: U predstavi "Incident na granici" izazov je bio žanr apsurda

Izvor: TANJUG

podeli vest

Reditelj Stefan Gajić: U predstavi "Incident na granici" izazov je bio žanr apsurda

Foto: TANJUG/JADRANKA ILIĆ

BEOGRAD - Gost nove epizode video serijala Tanjug Reflektor bio je reditelj Stefan Gajić koji je govorio o radu na predstavi "Incident na granici" Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

Gajić je rekao da mu je "najveći izazov bio izboriti se sa žanrom apsurda, kao takvim", u predstavi "Incident na granici", rađenoj po tekstu Kirana Lina.

"Nepisano je pravilo u mojoj branši, da je apsurd najteže postaviti, što se ispostavilo tačnim. Jako je teško bilo probiti se kroz tekst koji je naizgled vrlo jendostavan, a opet toliko slojevit i toliko tema nudi", naveo je reditelj.

U predstavi igraju Mina Obradović, Dragan Petrović i Vukašin Jovanović sa kojima je Gajić letos već sarađivao u Beogradskom dramskom pozorištu.

Gajić je ocenio da je "Incident na granici" priča o sistemu, ali i o ljubavi dvoje mladih i šta se desi kada predstanvik sistema povuče običnu liniju između njih dovje i kaže: "Ovo je granica".

Prema njegovim rečima, proces je bio "balansiranje između unutrašnje i spoljne granice koje je svako od članova autorskog tima i glumaca morao preći da bi ostvarili kvalitete predstave".

Gajić je rekao da je glumcima bio izazov pronaći sebe u likovima i da kroz potragu za njima, pokušaju da "prenesu te ljude i tragediju koja im se desila".

Predstava pokazuje mlađim generacijama, koje ga nisu iskusile, "šta je zapravo rat, šta donosi i da tu nema pobednika", zaključio je Gajić.