19. januar 2024 10:16

Nemanja Ćeranić: Film "Nedelja" je priča o prijateljstvu, bratstvu i Dorćolu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Nemanja Ćeranić: Film "Nedelja" je priča o prijateljstvu, bratstvu i Dorćolu

Foto: TANJUG/NEMANJA JOVANOVIĆ

BEOGRAD - Gost nove epizode video serijala Tanjug Reflektor bio je reditelj Nemanja Ćeranić koji je govorio o filmu "Nedelja", životnoj priči pevača narodne muzike Džeja Ramadanovskog (1964-2020).

Čeranić je rekao da je osećao veliku odgovornost radeći film, pošto je odrastao u vreme kada je Ramadanovski devedesetih godina bio jedan od naših najpoznatijih pevača, i nostalgija je bila značajna u odluci da se prihvati režije "Nedelje".

"Kao klinac sam odrastao uz njegove pesme, moj otac je imao diskove, i prva pesma koju sam ja zapravo čuo u životu je bila pesma 'Mrak Mrak'. U podsvesnom nivou čim sam dobio poziv znao sam da ću verovatno prihvatiti to da radim", rekao je reditelj.

Kasnije muzika Ramadanovskog više nije bila toliko bliska Ćeraniću, koji je dodao da se radeći "Nedelju" "tim pesmama vratio na neki način".

"Razmišljali smo dugo o čemu je zapravo ovaj film i u koji će period da obuhvata. Mislim da je suština bila da se napravi film o tome kako Džej postaje Džej. Svi znamo šta je bilo u njegovoj karijeri, javnosti je poznato kako je tekla njegova karijera, ali mali broj ljudi zna šta je radio pre nego što je postao pevač", naveo je Ćeranić.

U razgovoru sa producentom Vladanom Anđelkovićem i scenaristom Stefanom Boškovićem odlučeno je da se u filmu priča o petogodišnjem Džeju, i da obuhvati njegovo detinjstvo do njegovog prvog velikog koncerta na Tašmajdanu 1991. godine. Malog Dežaj igra Alen Selimi, a odraslog Husein Alijević Husa.

Ćeranić je ocenio da je DŽej bio čovek koji je doživeo američki san i na neki način je bio pobednik, a suština "Nedelja" je odnos dva Roma sa Dorćola, Ramadanovskog sa svojim bratom od tetke, i priča je "o dve sudbine, dva puta i dva sveta".

Prema njegovim rečima, "film je priča o prijateljstvu, bratstvu i Dorćolu".

"Postoji momenat u filmu kada mu brat kaže da treba da pronađe svoj mrak. Mislim da je to prelomna tačka u filmu gde je zapravo DŽej pronalazi svoj glas, o čemu će pevati. To je ono po čemu pamtimo Džeja i njegove balade. Mrak koji se preliva kroz njihove živote, jer su obojica živeli uličarski život", naveo je reditelj.

Ćeranić je ocenio da su tvorci pesama za Ramadanovskog, kao što su stihopisac Marina Tucaković (1953-2021) i kompozitor Aleksandar Radulović Futa, uspeli u njih da udenu ono što je pevač doživljavao u svom životu, a film će gledaocima "otvoriti dodatnu dimenziju ko je bio Džej".

"Krenuo sam od toga da zapravo ništa ne znam. Tako sam se postavio u startu, iako sam donekle nešto znao. Kroz scenario i razgovor sa ljudima koji su ga poznavali, naučio sam dosta toga. Tako da sam jako zadovoljan kako je film ispao", rekao je Ćeranić.