28. mart 2024 10:30

Marko Đorđević: U film "Za danas toliko" smo stavili svu svoju sreću i emociju

Izvor: TANJUG

podeli vest

Marko Đorđević: U film "Za danas toliko" smo stavili svu svoju sreću i emociju

Foto: TANJUG/JADRANKA ILIĆ

BEOGRAD - Gost nove epizode video serijala Tanjug Reflektor bio je reditelj Marko Đorđević koji je govorio o svom filmu "Za danas toliko".

Đorđević je rekao da je "baš srećan" sa filmom jer su probali da u njega stave "svu svoju kreativnost, inspiraciju, sreću, emocije, tugu".

"Bukvalno sve, u smislu da budemo otvoreni kao deca, da budemo slobodni da probamo. Tako da smo mnogo snimali, imamo materijala za još jedan film. Iz svega toga se u jednom trenutku na snimanju osetila sloboda kod svih nas", naveo je reditelj.

Prema njegovim rečima, "u prostoru slobode se javila emotivnost".

Đorđević je rekao da je pravio film o jednoj porodici i bila mu je zanimljiva kućna atmosfera u kojoj jedni drugima završavaju rečenice, dopunjuju, bacuju neke fore, pokušaju da se zabave i pecnu.

"Ovaj film je kako ja vidim lepotu u drugim ljudima, mnogo više nego kod sebe. Ovaj film mi je mnogo drag zato što osećam da sam mogao da vidim kod glumaca da su doneli nešto svoje, što je jako lepo", naglasio je Đorđević.

Ocenivši da živimo u teskobnom i nervoznom vremenu, Đorđević je dodao da je u vreme pandemje došao na ideju za film "kada je osećaj skučenosti bio na vrhuncu".

Pomenuvši "Amarkord" italijanskog reditelja Federika Felinija, Đorđević je dodao da se zapitao zašto se više ne prave filmovi o radosti.

Prema njegovim rečima, filmovi su prestali da budu gorivo za našu svakidašnjicu, "u smislu da nam otvore maštu, apetite za život".

"Moj jedini zadatak je bio da prenesem glumcima, nadajući se da će to da ih pokrene i onda su oni stvarno počeli da prave film sa mnom. Tako da je to i njihov film, ne samo moj", naglasio je reditelj.

Priznavši da "Toliko za danas" nema čvrstu priču, što obično može da odbije na prvi pogled, Đorđević je dodao da veruje da će gledaoci dati šansu likovima imaginarne porodice Šarenac.

Film je sniman u Kragujevcu, jer je Đorđeviću tako bilo lakše da nađe odgovarajuće lokacije, i "Za danas toliko" jeste oda gradu, koji je poslužio za "kulise imaginarnog sveta u kome živi porodica Šarenac".

Đorđević je rekao da bi voleo da nakon "Mog jutarnjeg smeha" i "Za danas toliko" voleo da snimi drugačiji film i da ima inspiraciju za to.

"Probao sam na silu više puta da pravim filmove i nije išlo. Mislim da filmovi u jednom trenutku počnu da se dešavaju sami od sebe. Nadam da će i u sledećem se to desiti", zaključio je Đorđević.