16. januar 2023 10:06

Reditelj Miloš Radunović: "Oluja" je antiratni film

Izvor: TANJUG

podeli vest

Reditelj Miloš Radunović: "Oluja" je antiratni film

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Gost nove epizode video serijala Tanjug Reflektor bio je reditelj Miloš Radunović koji je govori o filmu "Oluja". 

Radunović je rekao da je rad na "Oluji" bio izazov i da je to "antiratni film".

 

"Ko god pogleda taj film, ako bude imao želje za ratom onda nešto nije uredu sa njim", naglasio je Radunović.

Prema njegovim rečima, snimanje je bilo izazovno, sa preko 100 dana, na mnogo lokacija, rađeno je u doba korone, a posebno naporni z ekipusu bili prizori kolona sa brojnim statistima, starim automobilima i traktorima.

Radunović je naglasio da se trudio da njegov film "ne bude propagandni pamflet nego da prikaže šta je doživeo jedan nesrećan narod".

"Film je emotivan rolerkoster. Ima veliki raspon emocija unutar filma", naglasio je reditelj.

  "Oluja" je rađena na opsnovu istinitih svedočenja učesnika,a Radunović je pisao scenario na osnovu svedočenja preko 20 ljudi, koje je dramatizovao i spojio priče.

"Kad radite istinite teme osećate neku vrstu odgovornosti. Kad radite umetničku fikciju imate slobodu da radite šta hoćete", dodao je Radunović.

Prema njegovim rečima, Srbi iz Krajine su 1995. godine prošao kroz pakao dok nisu došli do Srbiju.

"Kad čujete lične priče onda je baš teško. Ti ljudi ne vole da pričaju o tome. Teško im je. I to je bio proces da počnu da se otvaraju, pa kad krenu, baš se naslušate mnogo zla", rekao je sineasta.

Radunović očekuje da će u bioskopima na "Oluju" gledaoci plakati.

"Trudio sam se da napravim film o malom čoveku i njegovim mukama. U filmu apsolutno ne spominjem nikakvu politku. Nisam spomenuo nijednog poltiičara onog vremena. Nema (Franje) Tuđmana, Slobodana Miloševiča, (Milana) Martića... Pričamo o četiri nesrećne porodice", naglasio je Radunović.