23. februar 2023 12:22

Francuski istraživači otkrili: Homo sapiens doneo luk i strelu u Evropu pre 54.000 godina

Izvor: TANJUG

podeli vest

Francuski istraživači otkrili: Homo sapiens doneo luk i strelu u Evropu pre 54.000 godina

Foto: Shutterstock.com/mmatee, ilustracija

MARSEJ - Francuski istraživači došli su do novih saznanja prema kojima je homo sapiens pre 54.000 godina doneo tehnike korišćenja luka i strele iz Afrike u Evropu, gde su u to vreme živeli neandertalci.

Istraživanje je sprovedeno na Univerzitetu Eks-Marsej u Francuskoj, gde su arheolozi ispitivali trouglasto kamenje i druge artefakte pronađene u pećini Grote mandrin na jugu Francuske, preneo je Sajans njuz.

Među 852 iskopana artefakta koji datiraju pre oko 54.000 godina, 196 trouglastih kamenčića imaju velika oštećenja od velikog udara i oštećenja izazvana mesarskim aktivnostima, kao što je sečenje.

Istraživači su uporedili te nalaze sa oštećenjima na kamenim replikama artefakata koje su koristili kao vrhove strela ispaljenih iz luka i kao vrhove kopalja umetnutih u ručne sprave za bacanje.

Oštećenja od udarca duž ivica kamenih vrhova sa francuskog lokaliteta ukazuju na to da su ovi alati bili pričvršćeni za dršku na dnu.

Nema dokaza da su neandertalci, koji su u to vreme već bili prisutni u Evropi, koristili strele.

Takođe je nejasno da li je korišćenje luka i strele pružilo značajne prednosti u lovu homo sapiensu u odnosu na neandertalce koji su koristili koplja koja su bacali ili zabadali u plen.

Predhodna otkrića ukazuju na to da tehnike lova lukom i strelom nastali u Africi između 80.000 i 60.000 godina pre nove ere.

Ranije studije pokazuje da su podsaharski Afrikanci na sličan način lovili konje, bizone i jelene.