24. februar 2023 17:05

Istraživači: Svakodnevna upotreba kanabisa povećava rizik od srčanog udara

Izvor: TANJUG

podeli vest

Istraživači: Svakodnevna upotreba kanabisa povećava rizik od srčanog udara

Foto: Shutterstock.com/MR.Yanukit, ilustracija

STENFORD, Kalifornija - Istraživači na univerzitetu Stenford u Kaliforniji danas su objavili studiju prema kojoj svakodnevna upotreba marihuane povećava rizik od srčanih bolesti.

Prema istraživanju, osobe koje koriste kanabis na dnevnom nivou imaju 34 odsto veću verovatnoću od bolesti srčanih arterija, odnosno najčešćeg oblika bolesti srca, u poređenju sa onima koji nikada nisu koristili tu drogu, prenosi Blumberg.

Prethodne studije su pokazale da pušači kanabisa, posebno mlađi, mogu imati povećan rizik od moždanog udara ili drugih bolesti, a s druge strane, njegova upotreba je u porastu u mnogim delovima sveta zbog dejstva ublažavanja hronični bol i toga što pomaže kod stanja kao što je mučnina izazvana hemoterapijom.

''Što se tiče javnog zdravlja, istraživanje pokazuje da verovatno postoje određene štete od upotrebe kanabisa koje ranije nisu bile prepoznate, i ljudi bi to trebalo da uzmu u obzir“, rekao je glavni autor istraživanja i stalni lekar na Univerzitetu Stanford, Išan Parandžpe.

Blumberg podseća da sve više zemalja ublažava pravila u vezi sa drogom poslednjih godina, iako je ona i dalje ilegalna u većem delu sveta.

U SAD, rekreativna upotreba je porasla nakon što je legalizovana u mnogim državama, iako je i dalje zabranjena na saveznom nivou.

Istraživači su otkrili da je postoji veza sa učestalošću upotrebe kanabisa, pa tako korišćenje jednom mesečno, a ne svakodnevno nije dovelo do značajnog povećanja rizika.