7. mart 2023 10:54

Amsterdam: Etnička pripadnost usko povezana s predispozicijama za različite bolesti

Izvor: TANJUG

podeli vest

Amsterdam: Etnička pripadnost usko povezana s predispozicijama za različite bolesti

Foto: Shutterstock.com/LightField Studios, ilustracija

AMSTERDAM - Etnička pripadnost građana Amsterdama igra ulogu u njihovim predispozicijama za različite bolesti, pokazali su rezultati naučnih studija projekta Helius, iza koga stoje istraživački tim Medicinskog fakulteta u Amsterdamu i Zdravstena služba grada Amsterdama (GGD).

Građani Amsterdama koji nisu čisto holandskog porekla su više skloni depresiji, dijabetesu, kardiovaskularnim problemima i gojaznosti nego stanovnici prestonice koji imaju isključivo holandske korene, prenosi amsterdamski NL Tajms.

Prema rezultatima studija, jedan od pet Holanđana turskog porekla u Amsterdamu ima simptome depresije, dok taj odnos kod građana čisto holandskog porekla iznosi jedan prema 20.

"Na primer, depresija nije češća samo kod građana Amsterdama koji su se rodili u Turskoj, već i kod njihove dece koja su se rodila u Holandiji", izjavila je članica istraživačkog tima Medicinskog fakulteta u Amsterdamu Anja Lok.

Ona ove rezultate delimično objašnjava "relativno niskim socioekonomskim statusom" građana turskog porekla, kao i time što se ova populacija češće suočava sa diskriminacijom.

Otprilike trećina građana Amsterdama turskog porekla, kao i onih poreklom iz Gane, ekstremno je gojazna.

U poređenju sa ovim podatkom, procenat ekstremno gojaznih građana čisto holandskog porekla iznosi 10 odsto.

Studije govore da ipak nije sve tako idealno za stanovnike Amsterdama bele kože sa čisto holandskim korenima: ova populacija je sklonija teškim oblicima alkoholizma nego druge etničke grupe u Amsterdamu.